Tisdag 30 Nov
Stockholm

Droger, näthat och id-stölder – nu följer vi upp det vi granskat

Bild på Nyheter24:s reporter Christian Ploog, en trappa och en hand som håller i en mobiltelefon.
1 av 3
I snart två år har vi granskat de mörkaste sidorna av nätet. Foto: TT Nyhetsbyrån / Skärmdump
En bild på fula ord som ska illustrera näthat.
2 av 3
Vi har hunnit med att titta närmare på näthatet, hur våra makthavare själva näthatar och vad politikerna har för ansvar för allt vidrigt näthat som sprids. Foto: TT Nyhetsbyrån
En hand som håller i en mobiltelefon.
3 av 3
Men vi har även granskat darknet, id-stölder, alternativa fakta, id-stölder igen och nätbrott som drabbar vanliga folk. Foto: TT Nyhetsbyrån

De senaste åren har Nyheter24 tagit några av de mörkaste sidorna av nätet och lyft fram i ljuset. Hur gick det sen? Nu följer vi upp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I snart två år har vi granskat de mörkaste sidorna av nätet.

Vi har hunnit med att titta närmare på näthatethur våra makthavare själva näthatar och vad politikerna har för ansvar för allt vidrigt näthat som sprids.

Men vi har även granskat darknetid-stölder, alternativa fakta, id-stölder igen och nätbrott som drabbar vanliga folk.

Kort sagt: vi har hunnit med en hel del. Och intresset från er läsare och tittare har varit stort och reaktionerna många.

I år har vi en granskning kvar att göra – och den tänkte vi ägna åt att följa upp de mest intressanta och uppmärksammade nyheterna och fallen som vi har skrivit om de senaste åren.

Näthat är något Nyheter24 granskat flera gånger. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Vi kommer bland annat att kolla hur det gick med 21-åriga Saga Husberg som fick sina bilder stulna och upplagda på en eskortsajt. Vi kommer höra hur hon mår idag, hur fallet har gått – och även få en unik intervju med mannen som var den som ville köpa sex av henne.

Vi kommer även att höra hur det har gått med 23-åriga Lisa Olsson som även hon fick sina bilder stulna – fast den gången till en fejkad Tinder-profil. Efter många om och men lyckades hon tillslut anmäla det misstänkta brottet till polisen och till Tinder.

Vi dyker åter ner i näthatet och kollar vad politikerna har för plan för att försöka motverka det, och vi ska också följa upp vår granskning av darknet och den narkotikaförsäljning som pågår där. 2015 startade polisen ett nytt nationellt IT-brottscentrum.

Hur har det gått med den satsningen?

Nyheter24 har granskat brott på nätet i flera år. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Ibland går det fort i rapporteringen och granskningarna. Men då och då är det också viktigt att följa upp och inte lämna lösa trådar hängande.

Det är dags att göra just det, att ta saker vidare – och att även blicka framåt mot allt det som hör till nätets mörka sida.

Har du drabbats av brott på nätet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”
Är du en lover eller hater på nätet?

Testa: Är du en lover eller en hater på nätet?

Publicerades: 30 Mar 2016, 14:56