Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Polisen tillåter grova hot och kränkningar på sina facebooksidor

Polisens Facebook och Robert Kindroth hos södermalmspolisen.
Polisens Facebook och Robert Kindroth hos södermalmspolisen. Foto: Facebook/ TT

Den allmänna bilden är att polisen ska bekämpa brott, men nu kan Nyheter24 visa att polisens egna facebooksidor används som plattform för att sprida grova hot och kränkningar – helt utan att polisen gör något för att stoppa det.


Läs mer

I Lördags publicerade polisen Södermalm ett inlägg med kritik mot individer som fotograferar och filmar trafikolyckor. Inlägget har redan skapat debatt på sociala medier.

Men en sak som inte har lyfts fram ännu är hur polisen egentligen sköter sin kommunikation med allmänheten.

Robert Kindroth jobbar hos polisen Södermalm.

– Just detta inlägg publicerades av min kollega och det är därför han som ska hantera kommentarer och så vidare, men ibland hinner vi själva inte med, säger han till Nyheter24.

Bildkälla polisens Facebook

Men det gäller inte bara just det specifika fallet, kollar man på flertalet av polisens populära facebooksidor är kommentarsfälten fulla med näthat som inte tagits bort eller besvarats.

Bildkälla polisens Facebook

Det finns en tydlig problematik i detta, då många av kommentarerna är direkt kränkande och inte sällan innehåller grov rasism, medan andra är både hotfulla och aggressiva.

Stephan Ray, pressekreterare hos polisen, verkar förvånad när Nyheter24 kontaktar honom.

– Allt som är brottsligt eller kränkande ska naturligtvis hanteras, anser han.

Robert Kindroth förklarar att det rör sig om en kombination av brist på resurser och att polisens organisation är uppdelad på nationell och lokal nivå.

– Det är en resursfråga. Kollar man på polisen på nationell nivå så kontrolleras allt som sprids innan. Men vi på lokal nivå har inte personer som jobbar aktivt med att hantera sociala medier, även om det finns hanteringsregler att förhålla sig till, säger Kindroth och fortsätter,

– Tjusningen är ju att vi kan prata direkt med den lokala befolkningen på till exempel Södermalm. Men det är en långsam utvecklingsprocess och att det är problematiskt håller jag med om.

Bildkälla polisens Facebook

Juristen Mårten Schultz är mycket engagerad i frågor som rör just näthat. Han menar att polisens förklaring är smått absurd.

– Om de själva säger att de inte kan hantera sina kanaler kanske de borde stänga ner kommentarsfältet så länge. Det är ju helt fel att polisen är med och faktiskt sprider näthat.

När man väljer att sprida information på plattformar som till exempel Facebook har man som organisation ett visst ansvar. En av de grundläggande principerna är att ha personer som aktivt jobbar med krishantering och har koll på vad som händer i sina egna kanaler.

Det saknas dock tydliga lagar och regler som bestämmer hur statliga myndigheter och andra organisationer ska hantera kommentarer i sociala medier.

Läs även de här artiklarna från vår No hate-kampanj:

• Krönika: Det får räcka nu – nu sprider vi nätkärlek!

• Här sprider kändisarna kärlek – gör det du med!

• Granskning: det är i princip lönlöst att polisanmäla näthat

• Så jobbar Facebook mot brott och näthat

• Så skiljer sig näthat mellan killar och tjejer

• Polisen: "Därför utreder vi inte näthatet"

• Så många i riksdagen har utsatts för näthat

• Så här arbetar svenska skolor mot näthat

• Så här borde skolor arbeta mot näthatet

• Youtube-stjärnan om näthatet: "Jag fick höra att jag skulle dö"

Borde Polisen stänga kommentarsfälten?
Tack för din röst!

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.