Emilia Clarke talar ut om hjärnskadan.
Emilia Clarke talar ut om hjärnskadan. - Foto: Vianney Le Caer/Jordan Strauss/Invision/AP/TT

Game of Thrones-stjärnan "saknar" delar av hjärnan – efter livsfarliga sjukdomsfallet

Filmstjärnan Emilia Clarke var – och är än idag – ett namn på mångas läppar efter sin roll som Daenerys Targaryen i Game of Thrones. Men vad många inte vet är att hon under inspelningen fick två strokes. Idag har delar av hennes hjärna ersatts.


Det var under inspelningarna av succéserien Game of Thrones som skådespelaren Emilia Clarke, 35, drabbades av stroke under två tillfällen.

Clarke fick ett brustet pulsåderbrock för första gången 2011 och sedan igen 2013. Nu talar skådespelaren ut om det fruktansvärda sjukdomsfallet och dess förödande följder.

Foto: Richard Shotwell/Invision/AP

“Min hjärna var skadad”

När Emilia Clarke precis hade börjat delta i inspelningen av den första säsongen av Game of Thrones drabbades hon av huvudvärk. 

”Jag bytte om i ett omklädningsrum till ett gym i Crouch End i norra London, när jag började känna av en kraftig huvudvärk. Jag var så yr att jag knappt kunde ta på mig mina skor”, berättar Clarke i den egenskrivna artikeln  ”A battle for my life” i The New Yorker. 

Skådespelaren skulle träna och ignorerade först smärtan, men behövde sedan nästan krypande ta sig till närmsta toalett för att kräkas.

I artikeln beskriver Clarke smärtan som att den sköt, högg och klämde – och att den bara blev värre.

“På någon nivå så visste jag vad som höll på att hända: min hjärna var skadad”. 

“Operationen hade misslyckats”

Vidare berättar Emilia Clarke i artikeln i The New Yorker att hon fördes till ett sjukhus för en akut operation, varpå hon behövde spendera en månad på sjukhuset. Sedan återgick skådespelaren till inspelningarna av Game of Thrones.

Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Men läkarna varnade för att ett till pulsåderbråck i hjärnan kunde brista när som helst.

Därför gick Clarke på regelbundna kontroller därefter och fick rådet att operera bort åderbråcket med en enkel operation. 

 “Inga problem. Förutom att det visst var det. När de väckte mig skrek jag av smärta. Operationen hade misslyckats. Jag hade en massiv blödning och läkarna var tydliga med att mina chanser att överleva var osäkra om de inte opererade igen”, skriver Clarke i The New Yorker.

 När hon lämnade sjukhuset hade delar av hennes hjärna ersatts med titan.

“Ett under att jag ens kan prata”

Nu berättar Emilia Clarke att vissa delar av hjärnan inte längre är aktiva på grund av den misslyckade operationen.

– Med tanke på de delar av min hjärna som inte längre går att använda så är det ett under att jag ens kan prata och leva ett normalt liv, utan några som helst biverkningar, säger hon till BBC Sunday Morning.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hooja kommenterar älgvandringen

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

2 timmar sedan
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

3 timmar sedan
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

idag 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

idag 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...