Martin Timell har friats från våldtäktsanklagelserna.
Martin Timell - Foto: TT

Därför friades Martin Timell från våldtäktsanklagelserna

8 juni friades Martin Timell från våldtäktsanklagelserna. Bristande teknisk bevisning och att vittnen pratat med varandra innan rättegången var några av anledningarna till att han inte fälldes.


21 maj inleddes rättegången där Martin Timell anklagades för en våldtäkt på en jobbfest 2008. Timell anklagades för att ha stoppat in sin hand innanför en kvinnas bikinitrosor. 

– När jag skulle sätta mig ner, då satt Martin liksom såhär, på kanten i princip. Då tog han sin hand och tog den ner för min rygg, in på insidan av mina bikinitrosor, och tog hela sin hand och sina fingrar och körde upp dom innanför, alltså i mig, mellan mina ben. I vaginan. Han tog sin andra hand, sin vänstra hand och satte den liksom mot min höft lite, så att han tryckte till, berättade kvinnan för polisen.

Fredag 8 juni föll domen och Timell friades från våldtäktsanklagelserna. Här kan du läsa mer om polisanmälan.

Här är anledningarna till att Martin Timell friades i rättegången:

Det fanns inte tillräckligt med teknisk bevis

En av de större anledningarna till att Martin Timell inte kunde dömas för våldtäktsanklagelsen var att det inte fanns tillräckligt med teknisk bevisning.

– Den tekniska bevisningen som lagts fram har inte varit tillräcklig för en fällande dom, sa chefsrådmannen Klas Reinholdsson vid domslutet.

Vittnen har pratat med varandra innan rättegången

Eftersom att den påstådda våldtäkten skedde för så många år sedan bedömde rätten att vittnesmålen inte var hundra procent trovärdiga.

– Folk kan ha pratat med varandra och bestämt i efterhand, sa Klas Reinholdsson vid domslutet.

Martin Timell friades i rättegången. Bildkälla: TT

Oklara uppgifter om när kvinnan berättade om den påstådda våldtäkten

Det gick inte att bevisa att kvinnan redan samma dag som festen berättade om den påstådda våldtäkten.

"Sammantaget anser tingsrätten inte att det är klarlagt att målsäganden redan på Mjölkö berättade att Martin Timell hade fört in sina fingrar i hennes underliv", står det i domen.

Oklart om Timell fört in sina fingrar i kvinnan

Vittnesmålen har gått isär i frågan om de uppfattat att Timell har fört in sina fingrar i kvinnans underliv eller om han rört underlivet utanpå. Detta har framstått i domen som något väsentligt eftersom det ansågs vara det mest centrala och kränkande i sammanhanget.

"Bevisningen kan därför inte anses ge tillräckligt stöd för att det varit fråga om en penetration, vilket både är ett centralt moment i åklagarens gärningsbeskrivning och en förutsättning för att gärningen ska bedömas som våldtäkt. Åtalet ska därför ogillas", står det i domslutet.

Svårt att fälla i sexualbrottsmål

– Åklagaren ska styrka att ett brott har begåtts och det kan ibland vara en svår uppgift, särskilt i sexualbrottsmål, sa chefsrådmannen Klas Reinholdsson.

I domslutet står det att det inte fanns tillräckligt med "robust" bevisning för att fälla Timell.

Martin Timell friades från våldtäktsanklagelserna. Bildkälla: TT

Här är allt som har hänt kring Martin Timell:

14 oktober 2017:Lulu Carter, som jobbat med Timell på "Äntligen hemma", går till hård attack mot Timell på Instagram. Hon kallar Martin för "Sveriges Harvey Weinstein", och syftar då på Hollywoodproducenten Weinstein som anklagats för flera sexuella övergrepp.20 oktober 2017Flera av Timells tidigare kollegor vittnar om sexuella trakasserier, rasism, homofobi och sexism. I en intervju med Expressen säger Timell att han ska ta hjälp av en terapeut.

20 oktober 2017Lulu Carter berättar om det övergrepp Timell ska ha utsatt henne för. Hon gör även klart att hon inte kommer att acceptera hans ursäkt.

23 oktober 2017TV4 avbryter allt samarbete med Martin Timell, som varit en av deras största profiler i flera år.

30 oktober 2017:Martin Timell polisanmäls för våldtäkt. Under en jobbfest 2008 ska Timell ha stoppat in sin hand innanför en kvinnas bikinitrosor. Kvinnan ska även ha fått högre lön för att hålla tyst om övergreppet.

11 november 2017Martin Timell förnekar och tillbakavisar alla anklagelser om våldtäkt.

5 mars 2018Den 5 mars står det klart att Martin Timell åtalas för våldtäkt.

7 mars 2018Flera vittnen berättar om Martin Timells fest år 2008 där våldtäkten ska ha ägt rum. Det var både fylla, droger och sex på skärgårdsön.

21 maj 2018Den 21 maj inleds rättegången mot Timell i Attunda tingsrätt i Sollentuna utanför Stockholm. Rättegången avslutas den 25 maj. Timell nekar till anklagelserna.

8 juni 2018Domen meddelas i det uppmärksammade fallet: Martin Timell friades från våldtäktsanklagelserna.

TV: Lulu Carter om den svåra tiden efter Martin Timell-skandalen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du följt med i fallet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nicci Hernestig triggervarnar sin senaste kroppsbild

Detaljen i nya bilden på Mark Levengood och Jonas Gardell: "Är det inte...?"

Det har gått mer än ett år sedan Mark Levengood och Jonas Gardell meddelade att de skulle gå skilda vägar. Men skilsmässan till trots så är ett av Sveriges mest kända ex-par än idag goda vänner.

"Trädgårdstider"-profilens Instagram plötsligt borta

Hundratusentals svenskar bänkar sig framför "Trädgårdstider" varje vecka och SVT-programmet engagerar många i sociala medier. Men nu har en av "Trädgårdstider"-profilerna, som hade 96 000 följare, plötsligt försvunnit från Instagram.

Allt om Dante Zia: Partner, längd och familj

Dante Zia är en svensk kock och programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Zia.

Zara Larssons konsert hotas av väderkaos

1 timme sedan
Zara Larssons konsert i Dubai på torsdagskvällen hotas av väderkaos. Staden har de senaste dagarna drabbats av regnoväder och massiva översvämningar, flygplatsen och skolorna är stängda och befolkningen uppmanas att hålla sig inomhus.

Angelina Jolie och Brad Pitt har sex barn – så lever de i dag

1 timme sedan
De världskända profilerna Angelina Jolie och Brad Pitt har många barn. Men vilka är de egentligen och hur ser de ut idag? Nyheter24 reder ut vilka Jolie-Pitt-barnen är idag.