Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Andreas Johnson om plagiatanklagelserna : "Det är ingen stöld"

- 09/02/2019, 22:28 -

På lördagskvällen gick deltävling två av stapeln i Malmö. Det första bidraget att tävla för kvällen var Army Of Us med Andreas Johnson som fått kritik för att varit lik hitlåten ”Without you" av Avicii. Nu svarar Andreas på anklagelserna.

Ja, Andreas Johnson, 48, var en av storfavoriterna inför den andra deltävlingen i Melodifestivalen. Efter kvällens röstning gick han vidare med sitt bidrag "Army Of Us" till andra chansen tillsammans med Vlad Reiser.

Det är för sjunde gången som Johnson är med och tävlar i Melodifestivalen. Så reglerna är han väl bekant med. Men det har i dagarna pratats om att Johnsons bidrag ska ha vara plagiat? 

Snacket började redan när SVT Play släppte en minut av låtarna i förväg. Många har nämligen reagerat på att låten ska vara väldigt lik världsstjärnan Aviciis hitlåt "Without you".

Svarar på anklagelserna

Nu svarar Andreas Johnson på plagiatanklagelserna.

– Det är en total icke-fråga, det är ingen stöld. Det finns 500 låtar med samma ackordföljd som Beatles ”Let it be”. Det finns folklore i både min och Aviciis låt. Sen om min låt påminner om den, ja det är mycket som påminner om varandra. Det är popmusik vi talar om, säger Andreas Johnson till Expressen och fortsätter:

– Finns det likheter ser jag det i så fall som en hommage till Avicii. Jag har en enorm respekt för det han gjorde och sörjer att han tyvärr inte är med oss fortfarande.

Inga misstankar om plagiat från Björkman

Christer Björkman som är tävlingsproducent för Melodifestivalen menar att han inte anar misstankar om något låtplagiat. Men som alla andra kan ju även han jämföra låtarna med varandra.

– Stilmässigt kan jag förstå det. Rent arrmässigt så finns det likheter, men jag kan inte säga att det är något jag har tänkt på när det gäller melodin, säger han till Expressen.

Kommenterar inte copyrightfrågor

Avicii Music AB har även dom tagit del av informationen om likheterna mellan låtarna. Men har som policy att inte kommentera copyrightfrågor, enligt deras presskontakt Ebba Lindqvist.

Aviicis låt "Without you", featuring Sandro Cavazza har streamats hundratals miljoner gånger världen över. Det var i april 2018 som låtskrivaren, DJ:n och världsstjärnan Tim Avicii Bergling gick bort, endast 28 år gammal. 

Nyheter24 har tidigare skrivit fem saker som du antagligen inte visste om Andreas Johnson, det kan du läsa mer om här.

Tittade du på Mello?