Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Abramovitjs flickvän är kulturell

Nöje | 12/10/2008 15:07

Hon är konstvärldens nya it-girl. Här är modellen som Roman lämnade sin fru för.

Den ryska oljemiljardären Roman Abramovitj är mästare på blingbling. Men vid sidan av lyxyachten och fotbollslaget Chelsea sticker ett lyxsmycke ut mest.

Flickvännen Daria Zhukova, eller Dascha som hon kallas, är inte bara vackrare än en Maria-ikon. Den 27-åriga modellen är en framträdande konstsamlare.

– Jag är ingen stor samlare och är inte expert, säger en ödmjuk Dascha, till Daily Mails söndagsbilaga You.

Men en konstälskare är hon ändå. Dascha är Rysslands svar på Jeanette Bonnier. Hon ligger bakom det nya "Garagecentret för samtids kultur" i en ombyggd bussdepå i Moskva. Den ryska huvudstaden svar på Tate Modern i London.

– Jag har några verk som jag fått i födelsedagspresent och som jag köpt. Om något talar till mig köper jag det och sätter upp på väggen, säger Dascha till Daily Mails söndagsbilaga.

Med make Abramovitj, som är god för många miljarder, lär bara födelsedagskortet vara värt att ställa ut på museum. Den ryska närvaron på konstscenen håller auktionerna levande under rådande finanskris.

Det svenska auktionshuset Bukowskis noterade nyligen marknadens högsta pris i Sverige för ett ryskt konstföremål. Hela 19.1 miljoner kronor för ett praktur.

Skrivet av: