Blondinbella rasar: Låt bögar ge blod

"Det är diskriminerande mot homosexuella män".


Att lämna blod är inte så komplicerat. Det finns en del krav som de flesta uppfyller - du får till exempel inte ha akuta infektioner. Inte heller får man ha besökt ett malariaområde eller injicerat narkotika. Och just det, du får inte vara bög.

Det är nämligen i dag förbjudet enligt lag för män som haft sex med andra män att ge blod.

Detta har fått bloggaren Isabella Blondinbella Löwengrip, som själv var på väg att lämna blod, att reagera.

"Jag undrar lite hur dom tänker för först och främst så står det på hemsidan att ALLA som som vill ge blod testas innan och kollar dom om de är HIV-smittade. Om dom ändå testar ALLA som kommer dit, varför får man inte komma som homosexuell kille?", skriver hon på sin blogg.

Homosexuella män anses i dag ligga i en sexuell farozon. Man resonerar så att blodkärlen lättare kan spricka vid analsex, och därför är också smittorisken högre.

Men detta är tankegångar som bloggaren anser vara absurda. Eftersom man å ena sidan ber om blod, samtidigt som å andra sidan sätter upp "vansinniga" gränser.

"Blod behövs nu mer än någonsin och om dom ändå testar alla som kommer dit innan borde det väl också vara okej med homsexuellt blod? Det låter helt vansinnigt för mig!"

Socialstyrelsen har sedan januari ett förslag ute där man vill ta bort livsstidsavstängningen och ersätta den med en karantän på sex månader. Det innebär att bögar kan få lämna blod om det gått mer än sex månader sedan de hade sex med en annan man.

I förslaget skriver Socialstyrelsen att "en permanent avstängning inte går att motivera" och att sex månader räcker "med mycket god marginal".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen inför ESC: "Säkerheten är väldigt stor"

Nytt bakslag för Eurovisionveckan i Malmö

1 timme sedan
Det är inte bara artister som hoppar av Eurovisionveckan i Malmö. Nu står det klart att Moriska paviljongen, som skulle hysa Euro Fan Café för tillresta Eurovision-fans, också drar sig ur.

Veckans film och serier – Gosling som stuntman

3 timmar sedan
Ryan Gosling är avdankad stuntman i "The fall guy" och i "A man in full" spelar Jeff Daniels en företagsledare på fallrepet. Här är veckans filmer och serier.

Céline Dion om svåra sjukdomen: "Hoppas på ett mirakel"

idag 02:42
Den kanadensiska megastjärnan Céline Dion, som i fjol tvingades ställa in sin världsturné sedan hon drabbats av den ovanliga neurologiska sjukdomen stiff person syndrome, har för första gången sedan sjukdomsbeskedet givit en intervju.

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

igår 21:37
Nu har har den omtalade lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts. Huset är byggt med hjälp av en feng shui-expert och kostade 14 miljoner. Men det blev en riktig förlustaffär när paret sålde villan på Värmdö.

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

igår 20:50
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.