Jonas Gardell bojkottas av Vatikanen

Författaren Jonas Gardell bojkottas av Vatikanen och stängs ute ur deras kyrkor.


Författaren och komikern Jonas Gardells nya teveprogram om teologi Åh, Herregud!, är tänkt att sändas i Sveriges Television. Men redan nu tycks de ha stött på problem eller patrull närmare bestämt.

För Gardell går nu till hårt angrepp mot både Vatikanen och den katolska biskopen Anders Arborelius som han menar tillämpat censur.

Anledningen är att Gardell åkte till Rom där han fått tillstånd att besöka och även filma i Peterskyrkan, Sixtinska Kapellet och Vatikanmuséet. Ett löfte som den katolska kyrkan bröt.

"Det är anmärkningsvärt att ett av Sveriges största kristna samfund aktivt verkar för att förhindra och försvåra att svensk TV gör en serie som förhoppnings ska väcka folks intresse för bibeln och andliga frågor. Vad är det man är så rädd för? Vad är det jag hotar? Om man verkligen säger sig vilja föra en debatt är det absurt att börja med att utesluta den ena samtalspartnern.", skriver Jonas Gardell i sin blogg.

Anledningen ska dock inte vara hans sexuella läggning utan det han sagt om katolska kyrkan. Gardell anklagas för att ha framfört "osaklig kritik".

– Han slänger ur sig saker om att vi inte stödjer homosexuella äktenskap, preventivmedel, att vi förtrycker folk och att vi är konservativa, utan att vi fått bemöta det, säger pressekreterare till Anders Aborelius, Maria Hasselgren enligt Aftonbladet.

Nu har produktionsbolaget bakom programmet fått brev av Vatikanen där man uttryckligen förbjuder Jonas Gardell att vistas i någon av Roms kyrkor.

"Enligt svenske katolska biskopens pressekreterare Maria Hasselgren är detta en rimlig liknelse: att släppa in Jonas Gardell i en katolsk kyrka vore som att släppa in Sverigedemokraterna i en Synagoga. Samtidigt anklagar hon mig för att inte föra en ”saklig debatt”. Nu vet jag inte hur exakt Hasselgren menar att jämföra mig med antisemiter är att föra en saklig debatt. På mig verkar det vara ett gammalt hederligt plumpt personangrepp. Och ett sätt att blanda bort korten."

– Det vore enormt märkligt om vi skulle rekommendera att han fick filma på katolska heliga platser. Det vore en annan sak om det var hans sambo som var programledare, säger Maria Hasselgren enligt Aftonbladet.

Att de de skulle kontaktat Vatikanen i syfte att stoppa Jonas Gardell förnekar dock Hasselgren men får direkt svar på tal av Gardell själv.

"Maria Hasselgren ljuger de svenska journalisterna rakt i ansiktet. Mina böcker om Gamla och Nya Testamentet har sålts i gigantiska upplagor. Till mina föredrag i kyrkorna strömmar människor i tusental, alla drivna av andligt intresse. Böckerna har fått mycket goda recensioner, inte minst från akademiskt håll och har lett till att jag blivit hedersdoktor i teologi vid ett av Europas förnämsta teologiska centrum. Det trodde jag var en god sak, att i det Sverige som sägs vara så sekulariserat finns ett sådant extremt stort intresse – och behov – av att få tala om, höra om och lära sig om Gud.", skriver Gardell i sin blogg.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

"Songs of conquest" får släppdatum

1 timme sedan
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

2 timmar sedan
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.

Så träffade Kjell Bergqvist 18 år yngre frun Karin

2 timmar sedan
Kjell Bergqvist är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Kjell Bergqvist.

Allt om Miriam Bryant: Familj, låtar och om hon har pojkvän

2 timmar sedan
Miriam Bryant har seglat upp som en av de största popartisterna i Sverige. Men hur mycket vet du egentligen om stjärnan? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Bryant.

Tecwyn Ewans ny orkesterchef på Malmö opera

3 timmar sedan
Tecwyn Evans blir ny ledare för Malmö operas orkester och kör med start den 5 augusti.