Fredag 3 Dec
Stockholm

Shakira: "Jag är inte beredd på att näcka"

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Shakira var i Stockholm och Nyheter24 träffade henne för att tala om männen, karriären och naket.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För många är sångerskan Shakira sinnebilden av kommersialism med en karriär som tagit henne från en eklektiskt vågad rockstil till det platinablonderade höftskakandet som gjort henne till världsartist. Många menar att hon tappat det som en gång gjorde henne speciell, det som gjort henne känd. Men även om Shakira mest blivit en skakande bak för de flesta finns det jämförelsevis mycket att hämta här.

Hon skriver fortfarande sitt eget material, hämtar inspiration och blandar musikaliska stilar från mellanöstern, latinamerika och västvärlden med uppenbart gott resultat. Något många av dagens stora artister inte kan skryta med. För närvarande är hon aktuell med sitt nya album She Wolf. Ett album som hon menar är en hyllning till kvinnors sensualitet.

Hur känns det att dansa halvnaken i en bur?

– Jag är inte halvnaken. Jag tror inte ens jag är 30 procent naken. Och jag är nog inte fullt förberedd på full nakenhet än. Ge mig tjugo år till (skratt), säger Shakira och fortsätter:

– Men jag gillar inte att lyssna på mig själv eller att se mig själv. För tio år sedan hade jag inte gjort She Wolf men nu kände jag helt enkelt för det. Jag hade aldrig visat mina ben utan gjort hela min karriär i byxor, visst de är lite korta men de funkar.

Vad är en She Wolf?

– Det är en kvinna som respresenterar sina drömmar, sin individualitet och står för den hon är. Jag tror att ju friare vi är desto lyckligare är vi. En She Wolf är en rebell som är sig själv.

Blir din pojkvän svarsjuk?

– Nej, han är min största supporter och en förstående partner. På något sätt är han en motor bakom en som gör en bättre. Väldigt avslappnad och visst, kanske lite avundsjuk men inte så att det klipper av ens vingar. Men jag skulle inte klara det. Jag skulle aldrig kunna vara gift med en skådis eller artist.

Så vad tycker du om svenska män?

– De är långa och de är stiliga, skrattar sångerskan.

Stjärna i unga år

Shakiras karriär tog en tidig början. Vid genombrottet med hitten Estoy Aqui hade hon redan släppt tre album bara 18 år gammal.

– Jag skrev dikter vid fyra års ålder. Sånger vid åtta och vid tio visste jag att jag ville bli sångerska så jag gick till min körlärare och bad om att få vara med i kören men han tyckte att min röst var för stark och vibrerande. Jag var riktigt ledsen men mina föräldrar gav mig stöd och jag började ställa upp i sångtävlingar och jag vann de alla.

– Så när jag vann min första trofé gick jag tillbaka till min lärare och sa ”vad säger du nu då?”. Då erbjöd han mig en plats i kören men jag sa nej (skratt).

Några år senare skulle revanschen bli total när den spansktalande popsensationen snabbt blev populär i latinamerika och andra spansktalande länder. Men det var med albumet Laundry Service som i god Shakira-stil släpptes i både engelsk och spansk version, som hon intog rollen som världsstjärna. En roll som hon tycks ha svårt att tampas med.

– Det är en av de största utmaningarna jag ställs inför, den där balansen mellan privatliv och att stå i det offentliga ljuset. Jag har försökt hålla mitt liv privat och tycker att jag har lyckats ganska bra. Jag bor på Bahamas, strategiskt nära Colombia och USA. Det är lugnt och avslappnat där och dit kan jag dra mig tillbaka, det ger mig perspektiv. Utan mina vänner och min familj hade jag inte heller klarat mig, förklarar Shalkira.

Så vad inspirerar dig som artist?

– Jag älskar jazz, bolero, gammal musik som inte spelas så ofta i radio. Artister som MGMT till exempel.

Ser du dig som en rollfigur?

– Jag tror att alla där ute har något bra och jag har nog aspekter inom mig som inspirerar andra. Världen i dag har krympt och jag ser oss alla som ett grannskap där vi påverkar varandra så man bör tänka på vad man gör.

Filmkarriär?

Hennes kändisskap har gjort henne till FN-ambassadör och även förärat henne en gästroll i teveserien Ugly Betty, en bransch som hon inte är allt för obekant med.

– Det kul att vara med i Ugly Betty. Filmteamet var så trevliga och välkomnande. Men jag ska vara ärlig. När jag var sjutton år hade jag huvudrollen i en såpa och självkritisk som jag är insåg jag snabbt att jag var en hemsk skådespelerska men det betalade mina räkningar. Så även om min manager säger att jag borde göra mer film och teve så kommer jag inte bli en skådis.

Kommentera
Kopiera länk
Dela