Fredag 28 Jan
Stockholm

Polanski vill bli rentvådd

Filmregissören vill bli rentvådd från sitt snuskiga förflutna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För 30 år sedan dömdes den polske regissören Roman Polanski, 75, för sexuellt umgänge med en minderårig. Flickan var bara 13 år då händelsen inträffade och Polanski riskerade livstids fängelse, men undkom fängelsestraff då han erkände brottet.

Regissören flydde sedan från USA till Frankrike, i rädslan för att arresteras på nytt. För att inte utlämnas till USA har han också undvikit att spela in filmer i Storbritannien.

Men nu vill den Oscarsbelönade Polanskis advokater att domen ska strykas. De hävdar nämligen att man funnit nytt bevismaterial som pekar på misskötande under rättegångsprocessen. Advokaterna menar att det enda sättet att upprätta rättvisa är att stryka anklagelserna helt.

I en dokumentär om regissören porträtteras inblandade i fallet som olämpliga då man rådgivit domaren om hur Polanski borde dömas.

– Det här fallet är ett tydligt exempel på hur vårt rättssystem kan utnyttjas. Den svarandes rättigheter trampas ner genom en ohelig allians mellan domstolar och åklagare, menar advokaterna Chad Hummel och Brad Dalton, skriver BBC.

Se Roman Polanski om mästerverket China Town:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt