Ingmar Bergmans hem till salu

Råkar du ha några miljoner på banken har du chans att bli ägare till lyxhuset.


I vår läggs det ut till försäljning. Den avlidne regissören Ingmar Bergmans lyxhem på Fårö. Och råkar du ha dryga 35 miljoner på banken kan du blir ägare till ett stycke svenskt kulturarv.

Hammers byggdes 1967 och har varit plats för flera av Bermans filminspelningar. Bland annat Persona och Trolösa. Trots krav om att staten skulle gå in och göra om platsen till ett museum har så inte skett, och Ingmar Bergman krävde själv i sitt testamente att hans hem skulle säljas till högstbjudande.

Nu visar det sig att en av intressenterna är före detta statsministern Ingvar Carlsson. Genom stiftelsen Bergmancenter på Fårö, som drivs av Gotlands kommun och föreningen Fårö, ska Carlsson försöka uppnå målet - att köpa Ingmars kulturhistoriska hus.

Det var i juli 2007 som den då 89-årige Ingmar Bergman gick bort. Under sin sista tid i livet isolerade han sig allt mer på sitt älskade Hammers.

– Det långsiktiga målet för stiftelsen är att även köpa in Bergmans hem, säger Eva Nypelius enligt Hela Gotland.

Problemet ligger dock i finansieringen. De 300 000 kronor som man fått in räcker inte långt med tanke på att utgångspriset kommer att ligga på 35 miljoner kronor, rekord för Gotland. Och i tider av finanskris är frågan hur mycket Gotlands kommun kan avvara. Nu hoppas man hinna få fram en finansiär till budgivningen i vår.

Intervju med en svensk legend:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Köp Bergmans bil