Överintendent Lisa Månsson på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som fortfarande är stängt efter att delar av ett innertak rasade i slutet av augusti. Arkivbild.
Överintendent Lisa Månsson på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som fortfarande är stängt efter att delar av ett innertak rasade i slutet av augusti. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Kulturåret 2023 – innertaket rasade ner

Krig och nedskärningar har präglat kulturåret 2023. SD ifrågasatte principen om armlängds avstånd samtidigt som ett raserat innertak blev symbol för en pressad kultursektor.


I augusti tvingades Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm akut stänga sedan delar av taket i en sal med samlingar rasat i golvet. Även entréns innertak visade sig vara osäkert och inte förrän till sommaren väntas museet kunna öppna igen.

Förutom eftersatt underhåll pressar även höga hyror bland annat museerna. Efter att ha flyttat fram utställningar, stängt ytterligare en dag i veckan och gjort andra besparingar, meddelade tipptopprenoverade Nationalmuseum att man inte längre har råd att betala Konstakademien för att kunna visa dyrgripen Rembrandts "Batavernas trohetsed". Museet fick till slut hjälp av en anonym donator.

Populära guidningar

I februari inledde Alexander Christiansson (SD) sitt nya uppdrag som partiets kulturpolitiske talesperson med att efterlysa en "precisering" av principen om "armlängds avstånd", det vill säga att kulturen ska stå fri från politisk styrning. Han gav sin partikollega i Kalmar rätt i dennes kritik av dragartisters sagostund för barn på bibliotek. "Skamlös vinhora" kallade Jimmie Åkesson en av artisterna på repeat i SVT:s partiledardebatt trots att ingen använt ett sådant namn under de av SD-politikerna kritiserade sagostunderna.

Dramaten i Stockholm svarade med att låta dragduon Tjorven och Lillan göra barnguidningar på teatern där publiken strömmade till. SD:s reaktioner kan inte enbart förklaras med transfobi enligt Andreas Johansson Heinö, förläggare på tankesmedjan Timbro.

— Det handlar också om att man tycker att det är "dålig kultur". SD vill ha nationell svensk kultur i första hand, den ska vara uppbygglig och inte provokativ, och det här anses vara provocerande, sade han till TT.

Publiken strömmade till när Tjorven och Lillan (skådespelarna Per Öhagen och Razmus Nyström) guidade barn på Dramaten i Stockholm.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) var dock tydlig med att armlängds avstånd gäller även fortsatt. Angående den kommande svenska kulturkanon som Tidöpartierna lovat sjösätta sade kulturministern i somras att politiken måste hålla sig "på flera armlängders avstånd". Strax före jul preciserade hon avståndet till "två armlängder" – regeringen tillsätter en kommitté som i sin tur utser de experter som ska välja verken till regeringens svenska kulturkanon.

Norrköping kritiserades för "högerstyrets kulturslakt" ( Arbetet ) efter beslutet att den tidigare kultur- och fritidsförvaltningen ska införlivas i ett nytt superkontor med underavdelningar med namn som "attraktionskraft" och "livskvalitet". Kommunalrådet Sophia Jarl (M) förklarade för TT att kulturen ska bli del av "en tillväxtmotor". Som svar på kritiken skrev hon i Expressen att hon ser "kultureliten" som "en del av det bortskämda Sverige" som finansieras av skattemedel.

"Trams" svarade i sin tur Anna Troberg, förbundsordförande i DIK vars medlemmar har "hög akademisk utbildning, löjligt låga löner och en ofta tuff arbetsmiljö".

Satsningar på försvaret

Gängkriminaliteten och kriget i Ukraina påverkade även regeringens kulturbudget. Kulturministern framhöll "behovet av satsningar på försvar, rättsväsende och trygghetsskapande åtgärder" när hon förklarade regeringens prioriteringar.

— Det innebär – i ett mycket stramt ekonomiskt läge – att andra får stå tillbaka. Det gäller generellt, sade hon.

Bland annat scenkonsten drabbas av tuffa besparingar och strax före jul berättade Dramatens ledning för personalen att uppsägningar är att vänta nästa år. Landets studieförbund förlorar en tredjedel av de statliga anslagen de kommande tre åren. Konsekvensen blir "ett tystare tråkigare Sverige, i synnerhet i glesbygden", enligt Magnus Pejlert, musikutvecklare på studieförbundet Sensus och ett studieförbund har redan beslutat att lägga ner.

Inte bara inflationen och regeringens budget pressar det svenska kulturlivet. Även kriget mellan Israel och Hamas har orsakat djupa sprickor, men också hot och hat mot kulturutövare. I Göteborg tvingades Judiska salongen ställa in evenemang på grund av säkerhetsläget och tidskriften Judisk Krönika bestämde sig för att skicka ut tidningen i kuvert.

Snabba reaktioner på sociala medier kritiserades hårt. 160 svenska kändisar, artister och kulturutövare skrev under uppropet "Vi kräver" som fokuserade på Israels krig men utan att nämna terrorstämplade Hamas attacker. Varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon efterlyste i stället fler exempel på äkta engagemang.

— Det vore befriande med kändisar som tar ställning och jobbar långsiktigt med en fråga de brinner för.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel namn på tidningen Arbetet.

TT
/
/
/
/
Jul
/
/
Hot
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!