Utmaningen i Melodifesitvalen 2024: "Hoppas inte tittarna märker..."
Melodifestivalen 2024 står runt hörnet – och projektledaren Anders Wistbacka står inför en tuff utmaning.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Melodifestivalen 2024 kommer till Malmö 3 februari, Göteborg 10 februari, Växjö 17 februari, Eskilstuna 24 februari, Karlstad 2 mars och final i Friends Arena i Stockholm 9 mars.
Ingen av artisterna som deltar i år har tidigare tävlat i Eurovision Song Contest, som äger rum i Malmö i maj.
Programledare är Carina Berg.
Förändringar i årets tävlingsupplägg är att antalet bidrag utökas från 28 till 32. Men bara sex bidrag medverkar i varje deltävling, där två går direkt till final och två får en ny chans i den femte deltävlingen att ta sig vidare.
I den första deltävlingen återförenas bandet A Teens med Marie Serneholt, Sara Lumholdt, Dhani Lennevald och Amit Paul som bjuder på ett medley med egna och några av Abbas låtar.
Glitter, glamour och en påkostad show brukar vara det som kännetecknar Melodifestivalen 2024. Men precis som i övriga världen råder ekonomisk oro även i schlagersammanhang, något som påverkar budgeten för Sveriges största musiktävling.
— Om man räknar i kronor och ören så har vi lite mer att röra oss med än i fjol, men inte så att det motsvarar inflationen och de ökade kostnaderna, säger Anders Wistbacka.
Han tog över rollen som projektledare för Melodifestivalen 2023 och är den som har ansvaret för att ro den stora turnén i hamn. I praktiken görs det alltså med en något snävare budget i år.
— Det är tufft, inte bara för SVT utan för hela tv-branschen. Vi måste anpassa oss, men jag hoppas och tror att tittarna inte ska märka så mycket av det. Att det inte ska kännas som att det är en billigare produktion, även om den de facto är det.
Melodifestivalen 2024: Artister, startordning och datum
Fröken Snusk deltar
Det har redan hunnit framkomma kritik mot årets Melodifestival, bland annat stormar det kring artisten Fröken Snusk, som anklagas för att ha fuskat med strömningssiffrorna på Spotify.
Flera av hennes och producenten Rasmus Gozzis låtar har tillfälligt plockats bort från strömningstjänsten. Men det påverkar inte hennes deltagande i Melodifestivalen.
— Jag har fortfarande inte fått någon information som gör att jag kan agera. Spotify sade i förra veckan att det här inte handlar om artisten och det tyckte jag var intressant, säger Anders Wistbacka.
Andra chansen är borta – så blir det istället
En annan förändring inför årets tävling är utökandet av antalet bidrag från 28 till 32. Semifinalen, tidigare Andra chansen, krymps till ett moment i sista deltävlingen. Det har inneburit en del utmaningar, säger Anders Wistbacka.
— Det har varit svårare att sätta samman startfältet, eftersom vi har sex artister att spela med i stället för sju. Vi vill ju ha en spännvidd i genre, åldrar och tempo och har du en låt mindre som tävlar har du färre variationsmöjligheter.
Det återstår att se hur tittarna tar emot det nya konceptet med fem deltävlingar.
— När vi fattade beslutet visste vi att det skulle vara en utmaning. Vi kommer att utvärdera hela upplägget och märker vi att något inte var bra så får vi göra om det naturligtvis. Vi har alltid stenhårda krav på oss från programledningen att leverera tittarsiffror.