'Det är otroligt hur jag det senaste halvåret har förvandlats till en geopolitisk version av min mamma: 'De borde sluta göra det där. Sluta. Sluta nu! Rör inte din bror!', säger författaren Joshua Cohen som deltar i 'The October 7 forum'. Arkivbild.
'Det är otroligt hur jag det senaste halvåret har förvandlats till en geopolitisk version av min mamma: 'De borde sluta göra det där. Sluta. Sluta nu! Rör inte din bror!', säger författaren Joshua Cohen som deltar i 'The October 7 forum'. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Judiska intellektuella möts i Stockholm

De är judiska intellektuella som vill föra ett "öppet och modigt" samtal om konflikten. I helgen möts de på Judisk kultur i Sverige. Det som ger mig hopp är att sådana här samtal fortfarande är möjliga, säger författaren Joshua Cohen.


Fakta: The 7 October forum

Arrangeras av Judisk kultur i Sverige (J!) 25 maj.

Deltagare i urval: Joshua Cohen (författare, USA), Jonathan Cummings (politisk rådgivare och forskare, Israel), Lars Dencik (professor i socialpsykologi, Sverige), Adam Gopnik (författare, journalist, New Yorker, USA), Anshel Pfeffer (journalist, Ha’aretz, Israel), Jonathan Freedland (författare, journalist, The Guardian, Storbritannien), Eva Illouz (sociolog, författare, Israel, Frankrike), Martin Krasnik (författare, chefredaktör, Weekendavisen, Danmark), Herta Müller (författare och Nobelpristagare, Tyskland), Dorit Rabinyan (författare, Israel), Doron Rabinovici (historiker, författare, Österrike).

Moderatorer: Ricki Neuman, Svante Weyler, Björn Wiman.

"I en tid som denna sätts alla våra övertygelser, instinkter och allianser på prov och måste omprövas" – med de orden bjöd Judisk kultur i Sverige in till "The October 7 forum". Den amerikanske författaren Joshua Cohen, som 2022 fick Pulitzerpriset för sin roman "Netanyahus", är en av deltagarna. Han lider av hur samtalet har reducerats till "två väldigt enkla binärer".

— Debatten i Israel och den internationellt har tagit två diametralt olika riktningar. Och för att den har gjort det, med sådan ömsesidig oförståelse, var tanken att hitta röster som förstår båda sidorna av dialogen – från ett judiskt perspektiv, säger han.

Deltagarna kommer att vara oense och bråka sinsemellan, framhåller Cohen, men anser att det i sig är ett bevis på möjligheten till en demokratisk, liberal framtid.

— Jag hoppas att man förstår att i kontexten vi kommer från är viljan att ha ett slags familjediskussion offentligt en form av protest.

"Ologisk situation"

Joshua Cohen upplever att Israel är på god väg att bli en paria-stat, och att det får antisemitismen mot judar världen runt att växa lavinartat. Han var kritisk till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu redan före kriget i Gaza.

— Nu har han möjlighet att verka i en mycket större och mer destruktiv skala. Han sätter sin egen politiska överlevnad framför sitt folks överlevnad, framför gisslan som fortsätter att vara fångna – och han har tiotusentals människors blod på sina händer.

Joshua Cohen tycker att det är förödmjukande att tvingas antingen försvara eller fördöma det judiska folket. Han beklagar också att många arabiska intellektuella har nekat till gemensamma samtal i USA.

— Så vi är i en ologisk situation där de som vill prata har svårt att hitta samtalspartners, och institutionerna som arrangerar samtal har ideologiskt drivna sponsorer som inte vill sponsra dem.

"Inte komplicerat"

Trots allt vänder sig Joshua Cohen också mot att frågan påstås vara "så komplicerad".

— Jag tycker inte det är svårt att säga att alla folk ska få leva, med värdigheten i ett självbestämmande. Det borde inte vara svårt att säga att två folk kan ha anspråk på samma mark och att båda kan vara legitima, men att de måste lära sig att respektera varandras anspråk, genom att förstå historien av sorg och trauma som de båda delar.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!