Ryanair knäcker SAS med gratis bagage

Med ny bagagestrategi ska Ryanair fortsatt erövra kunder från SAS.


Ryanair fortsätter sin resa mot lägre kostnader. Nyheter24 kan avslöja delar av bolagets strategi för att knäcka SAS på den svenska marknaden. Under nästa sommar väntas svenskarna få ta med sig så mycket bagage som de kan bära när de flyger med Ryanair - helt utan extra kostnad.

– Det stämmer. Vi tittar på att utveckla ett system som låter våra passagerare att utan kostnad ta med sig så många väskor som de kan bära så länge de bärs till flygplanet. Där kommer Ryanairs personal att ta hand om bagaget. Och passagerarna får sedan som vanligt ta med ett handbagage in till planet, säger Ryanairs kommunikationschef Stephen McNamara till Nyheter24.

Beslutet, som omfattar alla destinationer, är långsiktigt och är ett led i Ryanairs arbete med att göra sig mindre beroende av flygplatspersonal och kostnader för bagagehantering.

– Förhoppningsvis kan vi ha systemet helt på plats sommaren 2010. Först måste vi förankra det på flygplatserna och vara säkra på att det fungerar. Det här kommer att göra att vi kan reducera kostnaderna ytterligare, och därpå kostnaderna för våra passagerare, säger McNamara.

Kostnaderna för att checka in bagage står för en större del av biljettpriset. Hur ska ni finansiera detta?

– Det är verkligen inte så mycket. För oss kostar ett bagage tio euro. 30 procent av våra kunder checkar in bagage och det nya systemet kommer att minska kostnaderna. Vi tar betalt för incheckat bagage för att vi inte vill att passagerarna ska ta med dem. Det medför högre kostnader för oss, och vårt nya erbjudande kommer att minska de kostnaderna, säger Stephen McNamara till Nyheter24.

I oktober stänger Ryanair sina incheckningsdiskar. Tidigare har Ryanairs vd Michael O'Leary sagt att Ryanair överväger att införa myntinkast på toalettdörrarna i planen. Enligt McNamara diskuteras det internt, men att det i dagsläget inte finns några planer på att ta betalt under flygning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!