Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Island chockhöjer styrräntan

Nyheter | 28/10/2008 15:29

Den isländsk centralbanken tar till kraftiga räntehöjningar för att rädda den isländska kronan efter påtryckningar från Internationella valutafonden, IMF.

Islands centralbank, Sedlabanki, genomförde på tisdagen en räntehöjning för att rädda kritiska ekonomiska läget. Huvudanledningen är att man vill stärka kronan och stabilisera valutamarknaden. Styrräntan höjs nu till 18 procent.

– Om vi lyckas stabilisera valutakursen tror jag att räntan går ner mycket snart, säger Islands finansminister Arni Mathiesen, till Sveriges Radio.

Centralbankschefen och före detta statsministern David Oddsson skriver i ett pressmeddelande:

– Det här beslutet har tagits med hänvisning till det faktum att - med tre kollapsade banker och hårda åtgärder från utlandet - Islands valutamarknad har paralyserats, enligt DI.

Island har arbetat med höga styrräntor under en längre tid men har under de senaste veckorna sänkt den successivt. Den isländska ekonomin har stannat av. Efter påtryckningar, bland annat från Internationella valutafonden (IMF), har man beslutat att ta till denna drastiska åtgärd.

– IMF har föreskrivit den här typen av medicin förut. Jag frågar mig om det kommer att ha någon effekt. Inget kapital flyter till landet, säger Bjarke Roed-Frederiksen, analytiker på Nordea, enligt DI.

Skrivet av: