Spotify är guldgruva för skivbolag

Bolagen vägrar avsölja hur mycket artisterna får.


- Det är rent lurendrejeri och det är tragiskt, säger Roger Wallis, gammal schlagervinnare.

Skivbolagen får ersättning från Spotify baserat på hur många gånger en låt har lyssnats på, samt hur mycket reklamintäkter företaget drar in och hur många användare som betalar för den reklamfria tjänsten. Därefter får skivbolagen fördela pengar till artist och upphovsmän enligt de avtal som de själva har.

För skivbolagen Sony BMG, Universal, Warner och EMI, som alla äger andelar i företaget, är dock Spotify hittills en lysande investering.

Sony BMG äger sex procent av aktierna i Spotify och beräknas vara värda 116 miljoner kronor. Utöver aktierna får skivbolagen också ersättning i förhållande till hur många gånger deras låtar spelas av Spotifys användare.

- Om du synar Spotify visar det sig att det är rent lurendrejeri för artisterna och kompositörerna. Vi får nästan ingenting. Skivbolagen däremot, de fyra stora, får enorma mängder pengar, säger Roger Wallis, professor vid KTH samt kompositör, till bland annat Melodifestivalvinnaren "Judy min vän".

De stora skivbolagen vägrar att kommentera hur mycket deras artister får i ersättning.

- Allt beror på hur man räknar och hur populär man är som artist. Men vad det ligger på kan jag inte kommentera, säger Per Sundin, vd på Universal music till Expressen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.