Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Musikjätte stoppar teaterpjäs

Nyheter | 27/08/2009 17:53

Hyllad över hela världen - Paul Simon ligger bakom stoppandet.

Musikförlaget Universal Music stoppar en teaterpjäs för att de anser att den använder sig av musik utan tillstånd.

Det handlar om ett gästspel av pjäsen The Sound of Silence på Stockholms Stadsteater av den lettiska Nya Teatern, som uppmärksammats stort i förhand av media och hyllats med priser över hela världen.

De tre föreställningarna skulle spelats i nästa vecka och har länge varit utsålda, men tvingas nu ställas in på grund av rättstvisten.

Letterna drar sig ur efter bråket om upphovsrätten till Simon & Garfunkels musik som används i föreställningen.

Enligt Martin Ingelström, vd på Universals musikförlag, är det Paul Simon själv som ligger bakom beslutet.

– Det här omfattas av rättigheter man måste söka tillstånd för och det har man inte gjort. Vi har kontaktat originalförlaget och av dem fått reda på att upphovsmännen inte vill att deras musik används i den här föreställningen, säger Ingelström till SvD.

Linda Zachrison, konstnärlig ledare på Stockholms stadsteater, anser däremot att användningen av musiken ryms inom de avtal teatern har med Stim, tonsättarnas organsiation.

– Jag tycker att det är otroligt tråkigt. Det här är det gästspel jag är stoltast över att få hit i år. Jag hoppas att det inte är en fråga som drabbar teatern i Riga, för de har gjort allt enligt boken.

Andra Rutkevica, pressansvarig på Nya Teatern, säger att de nu tittar på rättighetsfrågan.

– Vi har turnerat i två år med föreställningen och det har inte varit några problem tidigare. Men lagstiftningen är olika i olika länder, kanske är upphovsrätten annorlunda i Sverige än här, säger Rutkevica till SvD.

Nu har den lettiska teatern beslutat att skicka en annan föreställning, The Long Life, till Stockholm i stället. Pjäsen är en fortsättning på den inställda The Sound of Silence.

Simon & Garfunkel "The Sound of Silence":

Skrivet av: