Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Cigarettpakets egenskaper förvirrar rökare

Nyheter | 06/09/2009 15:06

Guldfärgade paket uppfattas som mindre hälsofarliga än röda.

Cigarettpaket som dras med underfundiga budskap får många rökare att tro att vissa märken är mindre farligare än andra. University of Nottingham har upptäckt att cigaretter som kallas "smooth", "silver" och "gold" uppfattas som mindre hälsofarliga och lättare att sluta med.

Forskarna lät 1 300 britter i studien att beskriva och jämföra olika cigarettpaket avseende smak, mängden tjära, hälsorisker, attraktionskraft och hur enkelt det skulle vara att sluta röka dem, enligt BBC News.

Cigaretter i ljusa paket bedömdes innehålla mindre tjära och vara mindre hälsofarliga, vilket också var omdömet om cigaretter som kallades "smooth".

53 procent av studiedeltagarna såg guldfärgade Marlboropaket som mindre hälsofarliga och 31 procent ansåg att de var enklare att ge upp än röda Marlboropaket.

Sedan 2002 förbjuds återförsäljare inom EU att använda varumärken, budskap eller liknande som påstår att en tobaksprodukt är mindre farlig än en annan. "Light" och "mild" är förbjudet och man får inte heller påstå att cigaretterna innehåller mindre mängder tjära.

– Sanningen är att alla cigaretter är lika farliga oavsett vad det är för färg på paketet eller vad det står på det, säger professor David Hammond vid University of Waterloo i Ontario, Kanada, till BBC News.

Skrivet av: