Medel i snus gör dig mer beroende

Snusbolaget Swedish Match tillsätter ett medel i snuset som ökar ditt nikotinberoende.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Teveprogrammet Kalla Fakta avslöjade under söndagens program att snustillverkaren Swedish Match tillsätter ett medel i snuset som enligt forskare ökar nikotinberoendet.

För folkhälsominister Maria Larsson, (kd), kom informationen som en överraskning.

– Det här är naturligtvis något som vi måste kika vidare på och för mig var det ny information och den föranleder att titta vidare på problemet, säger Larsson, enligt Nyhetskanalen.

Kalla Fakta avslöjade också att bolaget tillsätter ett medel som ökar andelen "fritt nikotin". Formen av nikotin tar snabbast upp i hjärnan och är enligt forskare mest beroendeframkallande.

I Sverige finns inga regler för att tobaksbolagen ska rapportera hur mycket fritt nikotin och vilka nikotinhalter som finns i olika sorters snus, något som de amerikanska tobaksbolagen måste göra.

– Det verkar ju rimligt att man som konsument vill ha den typen av upplysning, att man kan bedöma hur stor nikotinhalten är i olika produkter, och om det fria nikotinet har den verkan som beskrivs i programmet, så finns det också anledning att titta på om det behövs en reglering där, tillägger Larsson för Nyhetskanalen.

De senaste åren har Swedish Match tagit fram flera nya produkter med högre nikontinhalt. Uppgifterna finns angivna på Swedish Matchs hemsida, men inte på snusdosan.

Skrivet av: