Medel i snus gör dig mer beroende

Snusbolaget Swedish Match tillsätter ett medel i snuset som ökar ditt nikotinberoende.


Teveprogrammet Kalla Fakta avslöjade under söndagens program att snustillverkaren Swedish Match tillsätter ett medel i snuset som enligt forskare ökar nikotinberoendet.

För folkhälsominister Maria Larsson, (kd), kom informationen som en överraskning.

– Det här är naturligtvis något som vi måste kika vidare på och för mig var det ny information och den föranleder att titta vidare på problemet, säger Larsson, enligt Nyhetskanalen.

Kalla Fakta avslöjade också att bolaget tillsätter ett medel som ökar andelen "fritt nikotin". Formen av nikotin tar snabbast upp i hjärnan och är enligt forskare mest beroendeframkallande.

I Sverige finns inga regler för att tobaksbolagen ska rapportera hur mycket fritt nikotin och vilka nikotinhalter som finns i olika sorters snus, något som de amerikanska tobaksbolagen måste göra.

– Det verkar ju rimligt att man som konsument vill ha den typen av upplysning, att man kan bedöma hur stor nikotinhalten är i olika produkter, och om det fria nikotinet har den verkan som beskrivs i programmet, så finns det också anledning att titta på om det behövs en reglering där, tillägger Larsson för Nyhetskanalen.

De senaste åren har Swedish Match tagit fram flera nya produkter med högre nikontinhalt. Uppgifterna finns angivna på Swedish Matchs hemsida, men inte på snusdosan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.