Michael Moore: "Kapitalismen är ond"

Moore dök upp på Venedigs filmfestival med ett tydligt politiskt budskap.


Dokumentärfilmaren Michael Moore har dragit slutsatsen att kapitalismen är ond i sin nya film Kapitalism: En kärlekshistoria, där han tar sig an finansmarknaden.

– Kapitalismen är ond, och man kan inte reglera ondska. Man måste göra slut på det och ersätta det med något som är bra för alla människor och det är demokrati, sa Michael Moore på filmfestivalen i Venedig.

Genom att dra nytta av sitt eget varumärke i kapitalistisk mening använder sig 55-årige Moore av olika stunts, bildmaterial från historien och personliga berättelser för att ge sin bild av verkligheten i den två timmar långa filmen, enligt Time.

I Moores ögon är det storbankerna och hedgefonderna som är de stora skurkarna som satt spararnas pengar "på spel" genom att placera i derivat och värdepapper. Samtidigt som aktörerna spekulerat har bolagen varslat stora delar av personalen trots höga vinster.

Dokumentärfilmaren stör sig också på att det skulle finnas ett tätt samarbete mellan amerikanska politiker, bankhöjdare och USA:s finansdepartement som gynnar spekulanterna på Wall Street i stället för vanligt folk.

–Vi behöver lägga om samhället helt om vi vill ha sunda finanser, jobbstöd, bra företag och skapa värden, säger Moore.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.