Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Michael Moore: "Kapitalismen är ond"

Nyheter | 07/09/2009 13:41

Moore dök upp på Venedigs filmfestival med ett tydligt politiskt budskap.

Dokumentärfilmaren Michael Moore har dragit slutsatsen att kapitalismen är ond i sin nya film Kapitalism: En kärlekshistoria, där han tar sig an finansmarknaden.

– Kapitalismen är ond, och man kan inte reglera ondska. Man måste göra slut på det och ersätta det med något som är bra för alla människor och det är demokrati, sa Michael Moore på filmfestivalen i Venedig.

Genom att dra nytta av sitt eget varumärke i kapitalistisk mening använder sig 55-årige Moore av olika stunts, bildmaterial från historien och personliga berättelser för att ge sin bild av verkligheten i den två timmar långa filmen, enligt Time.

I Moores ögon är det storbankerna och hedgefonderna som är de stora skurkarna som satt spararnas pengar "på spel" genom att placera i derivat och värdepapper. Samtidigt som aktörerna spekulerat har bolagen varslat stora delar av personalen trots höga vinster.

Dokumentärfilmaren stör sig också på att det skulle finnas ett tätt samarbete mellan amerikanska politiker, bankhöjdare och USA:s finansdepartement som gynnar spekulanterna på Wall Street i stället för vanligt folk.

–Vi behöver lägga om samhället helt om vi vill ha sunda finanser, jobbstöd, bra företag och skapa värden, säger Moore.

Skrivet av: