Fredag 15 Okt
Stockholm

Blödande biljättar vädjar om hjälp

Cheferna för USA:s tre stora biljättar uppvaktade på torsdagen den amerikanska kongressen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

General Motors, Ford och Chrysler vill ha ett krispaket på 50 miljarder dollar (392 miljarder kronor) för att överleva finanskrisen, uppger branschkällor.

Rick Wagoner från General Motors (GM), Alan Mulally från Ford och Bob Nardelli från Chrysler visade allvarliga miner när de besökte kongressen för samtal med representanthusets talman Nancy Pelosi och demokraternas ledare i senaten Harry Reid.

Efteråt tog de bakvägen ut för att undvika väntande journalister. GM och Ford sade i skriftliga uttalanden att mötena med Reid och Pelosi hade varit "uppriktiga och konstruktiva". GM vädjade om "omedelbara medel", och bilarbetarfacket UAW som hade företrädare med vid samtalen talade om "brådskande behov" av federal hjälp.

Försäljningen rasar Det är oklart om kongressen kan eller vill ordna ett krispaket så nära inpå den nya kongressens tillträde, och när Vita huset visat tydlig ovilja att stötta biljättarna. Efterfrågan på nya bilar har rasat på grund av finanskrisen. Bilförsäljningen föll med 30 procent i USA i oktober och branschen förlorar miljardbelopp varje månad.

Branschkällor uppger att biljättarna och facket vill ha lånegarantier för 25 miljarder dollar i kapitaltillskott och ytterligare 25 miljarder till en sjukförsäkringsfond så att bilföretagen kan leva upp till skyldigheter mot över 780 000 pensionärer och deras anhöriga.

Begränsade bonusar

En källa sade att förhandlingarna har berört villkoren för ett eventuellt stödpaket. Regeringen har gått med på att ta emot preferensaktier som motprestation mot bankstöd men det är oklart om det skulle kunna bli aktuellt för motorbranschen. UAW har krävt att begränsningar av chefsbonusar ska ingå i ett stödpaket. Medan Harry Reid sade att kongressen fortsätter att undersöka möjligheter att hjälpa bilindustrin, så uppmanade han Bushregeringen att agera på egen hand.

– Alla parter manar bestämt regeringen att utöva sin myndighet, sade Reid.

Finansdepartementet har hittills inte velat agera. Bilföretagen hoppas att den tillträdande presidenten Barack Obama ska vara mer öppen för att ta en aktiv del om den avgående administrationen inte ställer upp. Bilföretagen lyfter fram att 4,5 miljoner arbetstillfällen står på spel om en eller flera av de stora biljättarna går omkull.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela