Tisdag 3 Aug
Stockholm

Saab kan bli kinesiskt

Sedan den amerikanska biljätten General Motors gjort stora förluster riskerar nu Saab att säljas till kinesiska köpare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Saab som ägs av General Motors kan tillsammans med Ford säljas till kinesiska spekulanter. General Motors gjorde en förlust på över 30 miljarder kronor, räknat på det tredje kvartalet och kan nu tvingas sälja av bilmärken.

– Drar vi konsekvenserna av det som hände här i våras, så skulle man kunna tänka sig en asiat. I våras köpte Tata brittiska Jaguar från Ford, så att det är väl möjligt att det är någon av kineserna som skulle vara intresserade, säger Matts Carlsson, fordonsanalytiker på Göteborgsföretaget GMI.

Carlsson motiverar också varför det kan vara intressant att köpa ett förlustföretag som Saab.

– De vill köpa det utav framförallt två skäl - eller tre skäl; det ena är att få tillgång till den europeiska och amerikanska marknaden, det andra är att få tillgång till ett starkt varumärke och det tredje är att också kunna gena, alltså få kompetensen som Saab har byggt upp för att skapa ett premiummärke, säger Matts Carlsson till Sveriges Radio.

General Motors vd gick nyligen ut i medier och meddelade att man nu ska göra allt för att inte hamna i en konkurs. Flera amerikansk storföretag, inklusive General Motors, har vädjat till den amerikanska kongressen och tillträdande president Barack Obama, om ekonomiskt stöd.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela