"Slå ihop Volvo och Saab"

I en debattartikel från ingenjörsfacken föreslås att bilföretagen slås ihop.


Volvo och Saab kan slås samman i ett gemensamt bolag. Det föreslår Håkan Danielsson och Magnus Sundemo, representanter för Akademikerklubbarna Sveriges ingenjörer vid Volvo cars och Saab Automobile.

De menar att beskeden om att sälja Volvo och Saab kan skapa utymme för stor kreativitet, och en nödvändig omstart för svensk fordonsindustri. Tillsammans har företagen "skalfördelar på i princip alla komponenter som är avgörande för ett konkurrenskraftigt tillverkningspris".

Samtidigt avfärdar man de utlovade skalördelarna med Saabs och Volvo stora utländska ägare. Sundemo och Danielsson skriver att de fördelarna överdrevs våldsamt.

Istället föreslår de en gemensam utvecklingsorganisation, för hela den svenska fordonsindustrin. Man hoppas att det blir en organisation som kan skydda mot kompetensflykt från industrin.

"Utnyttja företagens relativa litenhet till att ur nuvarande kris skapa en ny stark tillverkare som kan ta täten i arbetet med att skapa bilar och hållbar mobilitet för framtiden. Vår möjlighet finns i att snabbt kunna förse en allt mer miljömedveten marknad i hela världen med fordon som förenar säkerhets- och miljökrav.

Inte minst erfarenheter från svensk flygindustri ger oss möjligheter att med hjälp av kolfiberkomposit i kombination med höghållfast stål tillverka bilar med högre säkerhet och minskad vikt.

Lägre vikt ger möjlighet till mindre motorer och därmed minskade utsläpp. Sveriges starka elektroindustri har goda möjligheter att ge teknisk input för framtidens drivlinor. Detta är två exempel på vad företag kan klara av om de inte är fastlåsta i globala strukturer.", skriver man bland annat i artikeln, enligt SvD.

Danielsson och Sundemo ställer sedan två krav till regeringen.

1. Att skapa en gemensam utvecklingsorganisation för hela fordonsindustrin – ett hållbart transportsystem 2020.

2. Att snarast tillsätta en arbetsgrupp med uppdrag att definera ett utvecklingsinriktat ägaralternativ.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!