Saab vädjar till Reinfeldt

Saabchefen Jan Åke Jansson ställer krav på regeringen.


Saabs ägare General Motors står inför sin största kris någonsin och kan därför tvingas att avyttra eller lägga ned biljätten. Därför vädjar Saab nu till regeringen Reinfeldt. Jan Åke Jansson, vd Saab Automobile, har presenterat en kravlista för regeringen. Men samtalen drar ut på tiden.

– Diskussionerna är positiva och konstruktiva, men jag kan tycka att de tar lite för lång tid, säger Jan Åke Jansson till Dagens Industri.

Om den amerikanska staten och George Bush inte skjuter till extrapengar till General Motors, är det högst tveksamt att företaget lever efter jul. Det skulle i så fall slå hårt mot Saab.

– Eftersom vi är en del av GM har vi också varit en del av utformningen av den planen, jag vet vad som har diskuterats. Jag kan säga att Saab är väldigt starkt inom GM, vi har en klar profil, är väl integrerat och samarbetar med många andra varumärken, sedan får du dra dina egna slutsatser, säger Jansson.

Saabchefen efterlyser nu att regeringen kommer med finansiellt stöd till biltillverkaren.

– Vi vill säkerställa de investeringar vi står inför när det gäller våra framtida produktprogram. GM har visserligen lagt en plan för hur man ska komma till rätta med detta på egen hand, exempelvis genom att sälja ut tillgångar. Allt detta syftar till att kräver förbättra cash-flow. Men om krisen går för långt kan det bli aktuellt att skjuta nya modeller på framtiden för att frigöra kapital. Ett sätt att undvika det är att vi får någon form av lån eller finansieringsgaranti av staten, säger Jansson till Dagens Industri.

Jansson vill bland annat att regeringen fördubblar miljöbilspremien från 10 000 till 20 000 kronor per bil, gör det lönsammare att ha etanoldriven tjänstebil, ökar skrotningsgraden och ger lån för att Saab ska kunna utveckla nya modeller.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!