Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Företag inför snygghetskrav

Nyheter | 26/11/2008 11:31

Nio av tio arbetsgivare vill ha vältränade medarbetare.

Lyft för lite skrot? Sminkat dig på rätt sätt? Hur du ser ut kan avgöra huruvida du får drömjobbet eller ej. Fler och fler företag inför utseendekrav på sina anställda, enligt en kartläggning som svenska forskare har gjort.

Kompetens och erfarenhet är tydligen inte allt. Svenska forskare har tittat närmare på hur utseendefixerade svenska företag är genom att skicka ut en enkät till 1 000 företag inom detaljhandel, turismnäring, banker, försäkringsbolag och advokatkontor. Över hälften av dem svarande har utseendekrav på sina anställda.

– Resultatet gäller privat sektor och handlar inte enbart om utseendet i sig utan även frisyrer, kläder, rökning med mera, säger Patrik Larsson, ledare för projektet vid Karlstads universitet, till Arbetsliv.se.

Nio av tio arbetsgivare vill ha medarbetare som ser vältränade ut, och sju av tio var skeptiskt inställda till överviktiga personer. Forskarna tror att liknande krav blir allt vanligare.

Skrivet av: