Företag inför snygghetskrav

Nio av tio arbetsgivare vill ha vältränade medarbetare.


Lyft för lite skrot? Sminkat dig på rätt sätt? Hur du ser ut kan avgöra huruvida du får drömjobbet eller ej. Fler och fler företag inför utseendekrav på sina anställda, enligt en kartläggning som svenska forskare har gjort.

Kompetens och erfarenhet är tydligen inte allt. Svenska forskare har tittat närmare på hur utseendefixerade svenska företag är genom att skicka ut en enkät till 1 000 företag inom detaljhandel, turismnäring, banker, försäkringsbolag och advokatkontor. Över hälften av dem svarande har utseendekrav på sina anställda.

– Resultatet gäller privat sektor och handlar inte enbart om utseendet i sig utan även frisyrer, kläder, rökning med mera, säger Patrik Larsson, ledare för projektet vid Karlstads universitet, till Arbetsliv.se.

Nio av tio arbetsgivare vill ha medarbetare som ser vältränade ut, och sju av tio var skeptiskt inställda till överviktiga personer. Forskarna tror att liknande krav blir allt vanligare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna efter skottlossning

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

2 timmar sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.