Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Husköp för dyrt för svensken

Nyheter | 03/12/2008 10:36

Svenskarna har inte råd med sina husköp, visar en färsk rapport från Swedbank.

Boindex är nere på de lägsta nivåerna sedan 1995 och läget bedöms vara allvarligt. Svenskarnas inkomster är för låga för att täcka husköpen, trots att huspriserna sjunkit. De stigande räntorna anses ha skapat dessa problem för hushållen.

– Under tredje kvartalet höjde Riksbanken styrräntan och finanskrisen drev upp ränteläget ytterligare. Framöver kommer ett lägre ränteläge istället underlätta för hushållen, säger Cecilia Hermansson, Swedbanks chefekonom, enligt DI.

Swedbanks boindex mäter svenskens husköpkraft och man beräknar småhuspriser, boräntor och hushållens inkomster av arbete.

Såhär fungerar boindex:

Om boindexet överstiger 100 har svensken råd att betala sina boendekostnader. Vid 100- strecket går 15 procent av den totala inkomsten före skatt till att finansiera boendet. Indexnivåer under 100 innebär en knaper ekonomi för hushållen. Vid en av de senaste noteringarna var index nere på 95,9, skriver DI.

Skrivet av: