Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Riksbanken chocksänker räntan

Nyheter | 04/12/2008 09:40

Nu sänker Riksbanken räntan med hela 1,75 procentenheter till 2,0.

Den stora räntesänkardagen är här. Riksbanken sänker styrräntan med 1,75 procentenheter till 2,0. Chocksänkningen ska smörja det ekonomiska hjulet i kristider. Finansminister Anders Borg har tidigare varnat för den "långa och hårda vinter" som väntar Sverige. Riksbanken tar nu i från tårna för att häva finanskrisen effekter på den svenska ekonomin.

"En kraftig sänkning av räntan och räntebanan är nödvändig för att dämpa fallet i produktion och sysselsättning och klara inflationsmålet på 2 procent", skriver Riksbanken.

SBAB var räntesänkningen väntad och redan under tisdagen sänkte SBAB sin bolåneränta. Riksbankens chef Stefan Ingves tidigarelade tillsammans med direktionen det planerade räntemötet och beskedet kommer redan nu på torsdagen.

– Man har bråttom att sänka räntan, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB, till Metro.

Till följd av Riksbankens flyttade möte och signalerna om räntesänkning sjönk marknadsräntorna med 0,5 procentenheter. Riksbanken kommer att vara en del av den "stora räntesänkardagen", när även Europeiska Centralbanken, ECB, och Bank of England, sänker sina räntor, skriver Veckans Affärer.

Nu kullkastar man de gamla prognoserna och reporäntan sänks med 1,75 procentenheter till 2,0. Sedan 1994 då reporäntan infördes, har den aldrig sänkts mer än 50 punkter.

Riksbankens uppgift är i första hand att ha kontroll över inflationen. Utgången av den här stora räntesänkningen är oklar.

"Hur penningpolitiken kommer att utformas framöver beror på hur ny information om den ekonomiska utvecklingen utomlands och i Sverige påverkar de svenska inflations- och konjunkturutsikterna", skriver Riksbanken i sitt utlåtande.

Skrivet av: