Stockholm

Ericssonvinst med 3,9 miljarder

Glädjechockade marknaden - men trots storvinsten ska 5 000 jobb bort.


Läs mer

Trots en oväntat stark vinst fortsätter Ericsson sina besparingar och ska skära bort cirka 5 000 jobb, varav 1 000 i Sverige, främst i Stockholm.

Omstruktureringskostnaderna under 2009 beräknas till 6-7 miljarder kronor. Från och med andra halvan av 2010 väntas de nya åtgärderna ge årliga besparingar på 10 miljarder kronor.

Det sparprogram som Ericsson aviserade i februari i fjol har resulterat i en årlig besparing på cirka 6,5 miljarder kronor.

Unionens klubbordförande på Ericsson, Bengt Fogelberg, hade inte hört talas om de nya nedskärningarna när TT ringde på onsdagsförmiddagen.

– Nedskärningar på Ericsson? Det kom som en överraskning, måste jag säga. Ericsson går ju mindre dåligt än konkurrenterna just nu och vi genererar vinst så jag har väldigt svårt att förstå varför man skulle säga upp mer folk. Det sparprogram som Ericsson redan sjösatt märks tydligt, påpekar Fogelberg.

– Det finns en väldigt hård anspänning hos alla. Det finns inte en möjlighet att vi kan bli av med fler människor. Att ta bort alla konsulter är inte heller någon lösning. De gör väldigt viktiga saker, säger Bengt Fogelberg.

Marknaden tog emot beskedet positivt. Ericssonaktien steg med 8 procent när handeln på Stockholmsbörsen öppnade.

– Hur grymt det än kan verka så kommer aktiemarknaden att ta emot det positivt att man drar ner kostnaderna så pass mycket som man gör, säger Mats Bergström, Ericssonanalytiker på Nordea, om bolagets kraftiga besparingar, som menar att 10 miljarder är en riktigt ordentlig besparing, men också tror att det är en nödvändig besparing.

– Ja, det tror jag faktiskt. Med tanke på att de har så pass stor konkurrens från spelare, till exempel kinesiska Huawei, som sitter på en kostnadsfördel till att börja med. Ericsson har gått bra, men Huawei har gått fram enormt mycket under 2008, säger Fogelberg.

Ericsson redovisar en vinst efter skatt på 3,9 miljarder kronor för fjolårets fjärde kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 5,6 miljarder kronor motsvarande period 2007. Rapporten skulle ursprungligen publiceras torsdagen den 29 januari men har tidigarelagts.

– Det är ett starkt resultat och det är klart att vi känner stor glädje över det arbete vi gör. Vi flyttar fram positionerna på i stort sett alla områden i världen. Samtidigt är det klart att vi känner ödmjukhet inför den konjunktur som nu snabbt faller, säger Carl-Henric Svanberg till TT.

Det här är en rapport där vi är nöjda med helheten. Vi har är en bra tillväxt, ökar marginalerna i Networks. Vi har rekordmarginaler på servicesidan och vi växer på multimedia också. Där har vi ett svagare resultat men på det hela taget är det här en bra rapport, säger han.

Styrelsen föreslår en utdelning på 1:85 kronor per aktie, totalt cirka 6 miljarder kronor, jämfört med 2:50 kronor per aktie i fjol.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.