Ericsson massvarslar svenskar

Flera orter drabbas när Ericsson varslar 1 000 personer.


Finanskrisen slår nu hårdare mot Ericsson. Telekomjätten tvingas varsla ytterligare 1 000 anställda i Sverige. I maj väntas de som får sluta få besked om sin framtid. 800 får gå i Stockholm, 100 i Hudiksvall, 40 i Karlskrona och 30 i Luleå. Både konsulter och tillfälligt anställda slutar.

– Vi ska spara 10 miljarder inom 18 månader. Det är fortsättningen på tidigare besparingar, med fokus både på kostnad för sålda produkter och rörelsekostnader. Vi agerar med tanke på osäkerheten och den finansiella oron. Vi ser också att våra konkurrenter, som Nortel, har utmaningar. Det vore naivt att tro vi skulle vara opåverkade. Vi måste förbereda oss, säger Göran Henriksson, personalchef för Ericsson i Sverige, i ett pressmeddelande.

Neddragningarna försvaras med synergieffekter inom Ericssons olika teknikområden.

– När man sätter i gång såna här processer blir det alltid oro och negativa attityder. Men vi måste också ta smärtsamma beslut, säger Göran Henriksson, till Dagens Industri.

Ericsson har totalt 78 750 anställda i världen, varav 20 150 anställda i Sverige.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.