1 av 6
- Foto: Burhan Ozbilici/AP/Scanpix
2 av 6
- Foto: Burhan Ozbilici/AP/Scanpix
3 av 6
- Foto: Selcan Hacaoglu/AP/Scanpix
4 av 6
- Foto: Johan Nilsson/Scanpix
5 av 6
- Foto: Johan Nilsson/Scanpix
6 av 6
- Foto: Nasser Nasser/AP/Scanpix

Helgresumén - en nyhetssammanfattning

Fortsatta strider i arabvärlden, val i Turkiet och dödsskjutning i Åkersberg. Nyheter24 sammanfattar vad du missat under helgen.


Striderna fortsätter i Syrien – 1300 civila dödade

Regimen försökte under söndagen att slå ner oppositionen i staden Jisr al-Shughur.
 
Armén har trappat upp våldet efter uppgifterna tidigare i veckan om att 120 syriska soldater dödats. Nu rapporterar CNN och The Guardian att hela 15 000 soldater, flera pansarfordon och stridshelikoptrar har skurit av staden.

Armén ska enligt flera uppgifter ha beordrats att döda och våldta.
Säker information är svår att få eftersom många rapporter tvingas att gå igenom regeringstrogna kanaler. Men flera rapporter från demonstranterna säger att upp emot 1 300 civila har dödats.

Nu flyr invånarna staden. 5 000 har flytt till Turkiet och ytterligare 10 000 tar skydd vid gränsen.

President Erdogan vann det turkiska valet

Helgens val i Turkiet fick en väntad utgång. Den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan och hans liberala parti AKP vann valet med nästan 50 procent av rösterna.
 

Men trots vinsten fanns det besvikelse hos regeringen. Vinstmarginalen spås inte räcka till för att ändra Turkiets författning vilket partiet ville.
 

Det är Turkiets krångliga valsystem med en 10 procents-spärr för mindre partier som gör att AKP, trots 50 procent av rösterna, får mindre parlamentsplatser än tidigare.
 

Det gör att oppositionen, med det republikanska folkpartiet CHP i spetsen, stärker sin position i det framtida politiska spelet.

Efter valet utbröt kaos när polisen attackerade firande människor på torget i staden Diyarbakir. Över 100 000 firande röstare blev utsatta för tårgas. Däribland flera svenska valobservatörer på plats.

Inbördeskriget i Libyen eskalerar


Striderna mellan regeringssidan och rebellerna har blossade upp igen i helgen efter en tids lugn.

I helgen tog klankrigare från rebellsidan över staden Sabha, söder om Tripoli. Sabha, som också kallas öknens pärla, har varit befriad från kriget sedan tidigare, uppger BBC.

Strider mellan sidorna pågår även i staden al-Zawiyah, väster om Tripoli. Regeringssidan tog över staden för två veckor sedan efter svåra strider. Helgens strider uppstod efter att rebellerna försökt ta tillbaka kontrollen av staden.

Samtidigt kontrolleras den tunisiska gränsen av regeringssidan för att stoppa flyktingströmmen och den vapensmuggling som rebellerna bedriver, uppger BBC.

En ung man död och två nedskjutna i Åkersberga

Tre unga män blev beskjutna av två maskerade män på moped i Åkersberga.

Det var sent i lördags kväll som två män på en moped avlossade flera skott mot tre män på öppen gata.

En 22-åring dog direkt på plats efter att ha blivit träffad i bröstet och ytterligare en man, född 1993, vårdas i respirator efter att ha träffats i magen.

Den tredje mannen klarade sig med en skottskada i armen.

Polisen inledde snabbt en intensiv jakt på gärningsmännen men har ännu inga misstänkta.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
Val
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!