Faran ännu inte över

Även om den amerikanska senaten röstade ja i natt är läget fortfarande osäkert.


I natt röstade den amerikanska senaten ja till krispaketet. Nu väntar intensiva förhandlingar i representanthuset. Ledarfigurer i båda partierna vill försäkra sig om stöd för planen från en majoritet av sina ledamöter inför en ny omröstning.

Men demokraternas huvudförhandlare i representanthuset, Barney Frank, menar att faran inte är över.

– Det är fortfarande osäkert. Det är troligare att den tidigare planen går igenom, sade han.

Även den demokratiske majoritetsledaren i representanthuset Steny Hoyer uttryckte farhågor. Han tror nu att några av hans ledamöter som röstade ja vid den senaste röstningen kan komma att rösta nej i röstningen på fredag. I den nya versionen finns nämligen tillägg som kan vara impopulära bland demokrater. Bland annat finns i det nya förslaget en förlängning av skattelättnader bland företag som kan ogillas av partiet.

– Det är ingen tvekan om att skattepaketet är mycket kontroversiellt. Senaten lägger, enligt min åsikt, till det eftersom de tror att det är enda sättet att få igenom planen, sade Hoyer.

Det nya förslaget innehåller en höjning av taket i den statliga insättningsgarantin för sparare från 100 000 till 250 000 dollar. Det ger också skattelättnader, både för privatpersoner och företag. Bland annat föreslås skatteavdrag för produktion och bruk av förnyelsebara energikällor som sol- och vindkraft. Bolag som satsar på forskning och utveckling ska också kunna göra skatteavdrag liksom offren för den senaste tidens översvämningar och oväder. Det ska även bli lättare för familjer att göra fördelaktiga avdrag, bland annat för kostnader som är förknippade med barn.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

JO granskar ännu en Kinberg Batra-rekrytering

Ny skyddsjakt på skånsk varg

Efter flera vargangrepp mot får på Söderåsen i Skåne blir skyddsjakt återigen aktuell.

Skildring av sorg över dödat barn vinner pris

Mohammed Salem hade precis välkomnat sitt eget barn till jorden när han såg en gråtande kvinna begrava sitt ansikte i en liten lakaninsvept kropp.

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

Ett regeringsförslag som gör det möjligt för abortmotståndare att komma in på abortkliniker har röstats igenom i det italienska parlamentet. "Ett steg bakåt", enligt oppositionen.

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

1 timme sedan
Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

1 timme sedan
Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.