Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Faran ännu inte över

- 02/10/2008, 06:29 -

Även om den amerikanska senaten röstade ja i natt är läget fortfarande osäkert.

I natt röstade den amerikanska senaten ja till krispaketet. Nu väntar intensiva förhandlingar i representanthuset. Ledarfigurer i båda partierna vill försäkra sig om stöd för planen från en majoritet av sina ledamöter inför en ny omröstning.

Men demokraternas huvudförhandlare i representanthuset, Barney Frank, menar att faran inte är över.

– Det är fortfarande osäkert. Det är troligare att den tidigare planen går igenom, sade han.

Även den demokratiske majoritetsledaren i representanthuset Steny Hoyer uttryckte farhågor. Han tror nu att några av hans ledamöter som röstade ja vid den senaste röstningen kan komma att rösta nej i röstningen på fredag. I den nya versionen finns nämligen tillägg som kan vara impopulära bland demokrater. Bland annat finns i det nya förslaget en förlängning av skattelättnader bland företag som kan ogillas av partiet.

– Det är ingen tvekan om att skattepaketet är mycket kontroversiellt. Senaten lägger, enligt min åsikt, till det eftersom de tror att det är enda sättet att få igenom planen, sade Hoyer.

Det nya förslaget innehåller en höjning av taket i den statliga insättningsgarantin för sparare från 100 000 till 250 000 dollar. Det ger också skattelättnader, både för privatpersoner och företag. Bland annat föreslås skatteavdrag för produktion och bruk av förnyelsebara energikällor som sol- och vindkraft. Bolag som satsar på forskning och utveckling ska också kunna göra skatteavdrag liksom offren för den senaste tidens översvämningar och oväder. Det ska även bli lättare för familjer att göra fördelaktiga avdrag, bland annat för kostnader som är förknippade med barn.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av: