Krispaketet röstades ner i USA

Nej. Vid en dramatisk omröstning fällde USA:s representanthus president Bushs finansiella krispaket.


Vid en dramatisk omröstning fällde USA:s representanthus president Bushs finansiella krispaket.

Nu fortsätter arbetet för att få en majoritet bakom ett räddningspaket.

228 av kammarens 435 ledamöter röstade nej och 205 röstade ja. Under de tumultartade minuterna efter omröstningen försökte bestörta politiker förklara vad som hänt - samtidigt som de lovade att ta nya tag.

– Amerikanerna är arga och även mina kollegor. Men vi har inget val, nu måste vi arbeta tillsammans för att rädda ekonomin, sade republikanen och minoritetsledaren i representanthuset John Boehner i direktsänd tv.

Främst republikanerna uppges ha röstat mot förslaget. Många av dem skyllde på talmannen och demokraten Nancy Pelosi. De sade att hennes tal "förgiftat stämningen" i kammaren. Pelosi, å sin sida, underströk att demokraterna levererat sin del av rösterna:

– Budskapet om situationens allvar har inte uppfattats av republikanerna, men vår hand fortsätter att vara utsträckt. Vi ska jobba tillsammans som ett team över partigränserna.

Pelosi uppgav att hon talat med finansminister Henry Paulson och försäkrat honom att hon kommer att fortsätta arbeta för att lösa krisen.

– Lagförslaget har misslyckats, men krisen har inte försvunnit, konstaterade hon.

Representanthuset skulle denna vecka ha gjort uppehåll i arbetet för att ge ledamöter möjlighet att driva kampanj i sina hemstater inför valet i november. I stället får kammarens ledamöter stanna och arbeta fram ett nytt förslag.

Det är oklart när det kan bli aktuellt med nya omröstningar i kongressen. Båda sidor i kongressen har ideologiska skäl att rösta mot hjälppaketet - republikanerna för att de är emot statlig inblandning i den fria marknaden och demokraterna bland annat för att de vill skydda skattebetalarna som tvingas stå för notan.

Hjälppaketet har förhandlats fram under maratonsittningar och ivrig press från president George W Bush. Denne uppgavs vara "mycket besviken" efter omröstningen.

– Landet står nu inför en svår kris, presidenten ska hålla möte med sitt ekonomiska team och kommer att ta kontakt med kongressens ledande politiker, uppgav en talesman på Vita huset kort efter beskedet.

Medan den verkliga dramatiken utspelade sig i Washington fortsatte valkampen mellan kombattanterna Barack Obama och John McCain oförtrutet. Obama sade att den "finansiella röra" som USA befinner sig i är ett direkt resultat av åtta år med Bushs politik. McCain upprepade att valet den 4 november handlar om "landet framför allt eller Obama framför allt".

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist sade till TT att beskedet var "mycket förvånande".

– Jag trodde man hade krattat manegen så pass noga att de skulle kunna få igenom paketet.

Bergqvist sade sig vara rädd för att effekterna av beskedet underskattats, om paketet inte genomförs väntas fallande tillväxt och ökad arbetslöshet.

Börserna i USA störtdök efter omröstningen. Även tidigare på dagen hade de visat röda siffror, trots beskedet att storbanken Citigroup köper den krisdrabbade banken Wachovia sedan amerikanska myndigheter har gått in som garant i affären. (TT)

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.