Onsdag 19 Maj
Stockholm

Representanthuset möts på torsdag

I går sänkte representanthuset krispaketet. Nu ajounerar de sig till på torsdag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den amerikanske finansministern Henry Paulson manade till fortsatt kamp efter en dramatisk måndag när representanthuset oväntat sänkte krispaketet på 700 miljarder dollar som skulle rädda Wall Street.

Efter omröstningen där 228 av kammarens 435 ledamöter sade nej och 205 röstade ja ajournerade sig representanthuset till på torsdag.

– Det här alldeles för viktigt för att det ska få misslyckas, sade Paulson efter att ha talat med president George W Bush.

– Jag ska fortsätta att arbeta tillsammans med kongressledarna för att hitta ett sätt att få igenom en stabiliseringsplan för vårt ekonomiska system och skydda det amerikanska folket genom att begränsa riskerna för att vår ekonomi försämras ytterligare, sade han.

Han varnade för att marknaderna världen runt är pressade och att den amerikanska allmänheten är hårt ansatt. Han sade att makthavarna ska göra allt de kan för att lindra plågorna men fruktade samtidigt att det inte skulle vara tillräckligt.

– Vi har betydande verktyg i vår verktygslåda. De räcker inte, men vi fortsätter med det vi har tills kongressen ger oss det vi behöver.

Ett av dessa hjälpmedel levererade president George Bush när han på måndagskvällen gav finansdepartementet tillstånd att använda pengar ur en av sina fonder, Exchange Stabilization Fund, för att stötta vissa aktiefonder.

Beslutet ersätter ett tidigare från den 19 september då Bush godkände att finansdepartementet skapar en garantifond på 50 miljarder dollar för att stabilisera den skakiga finansmarknaden.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela