Krispaket påverkar dina boräntor

- 02/10/2008, 07:51 -

Räntorna ska förhoppningsvis sjunka om den internationella oron nu minskar.

Efter den amerikanska senatens ja till krispaketet säger nu Bergqvist att dina boräntor kan påverkas om förslaget går igenom.

– Boräntorna har i hög utsträckning påverkats av den internationella oron, när jag tittade senast kunde jag dra slutsatsen att ett svenskt hushåll med lån på en miljon kanske betalar runt 12 000 kronor extra per år på grund av den globala finansoron, så kan man minska den finansiella oron, så kan man kanske pressa ner bolåneräntorna, säger Bergqvist enligt Sydsvenskan.

Han säger också att höjda långräntor skulle slå mot företag som söker finansiering, och i förlängningen mot tillväxten. Räntorna kan också drivas upp om omvärlden inte har förtroende för USA:s ekonomi och beslutsfattarnas förmåga - ännu ett skäl att låta den politiska processen ta tid och resultera i ett brett stöd för räddningsplanen, menar Bergqvist.

Samtidigt understryker han att den globala lågkonjunkturen inte lär vända över natten även om kreditkrisen skulle få behandling med amerikanska skattedollar. Det handlar om andra problem som inte kan lösas med ränte- eller skatteåtgärder.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av: