Staten storägare i Swebank

Förhandlingarna har pågått hela helgen.


Svenska staten ser ut att gå in som nya storägare i krisdrabbade Swedbank. Det är genom finansbolaget Svensk Exportkredit som staten gör intåg i banken.

– Vi har förhandlat hela helgen, säger Ingvar Melin, vice ordförande i storägaren Sparbanksstiftelserna, till Expressen.

Som en följd av den hastigt uppkomna krisen uteblir den tidigare utlovade aktieutdelningen om 2.9 miljarder till ägarna.

– Vi kommer inte att ha några synpunkter på slopad utdelning. Det är onödigt att utmana marknaden med utdelning i det här läget. För oss är det viktigare med förtroendet för Swedbank än med utdelning, säger Erik Hägglöv, vd för Sparbanken Nord och vice ordförande för Sparbankernas Riksförbund, till Svenska Dagbladet.

Fram till i fredags var sparbanksstiftelserna de största ägarna i Swedbank. Men sedan det framkommit att de köpt aktier för lånade pengar har krisen varit akut.

Skrivet av:

Senaste nytt

Samtal i Kairo avslutade – utan genombrott

Polisen i Borlänge rapporterar om stöld

"Ett företag i Borlänge har utsatts för en stöld", skriver polisen på sin hemsida.

Norsk polis bekymrad över svensk kriminalitet

Den svenska organiserade brottsligheten är en av de saker som allra mest oroar den norska polisen, visar en årlig rapport om kriminaliteten i Norge.

Ryska hackare tar på sig attack mot myndighet

Integritetsskyddsmyndighetens (IMY) hemsida ligger nere vid lunchtid på tisdagen.

Oro för Trump när EU vill satsa på försvaret

Köp tillsammans och köp europeiskt. Det är maningen när EU-kommissionen vill få fart på både försvar och försvarsindustri i Europa.

Våldtog 13-åring – döms till 14 års fängelse

En 40-årig man döms till 14 års fängelse för våldtäkt mot barn, mordförsök samt olaga frihetsberövande, rapporterar lokala medier.