Swedbank kan bli statlig

- 20/04/2009, 10:45 -

I alla fall om läget på finansmarknaden inte blir bättre.

Swedbank har drabbats hårt av den ekonomiska krisen i Baltikum. Tidigare i vintras genomförde banken en nyemission för att få in nytt kapital i företaget, men än är faran inte över.

DN skriver på nätet idag att regeringen tittar på hur en fördjupad kris skulle påverka banken och på ett scenario där Swedbank i slutändand skulle kunna bli helt statlig.

Enligt DN försäkrar dock banken i dagsläget att de klarar sig utan statlig hjälp. Men tidningen menar att staten vill ta det säkra före det osäkra och hänvisar till att finansminister Anders Borg (m) tidigare slagit fast att staten är redo att gå in med pengar i krisande banker och då i form av "direkt ägande".

Bedömare Dagens Nyheter hänvisar till anser att Swedbank eventuellt måste göra ännu en nyemission för att få in nya fräscha pengar, vilket ägarna inte har resurser eller tillåtelse till.

Förutom alternativet att en utländsk bank köper in sig, återstår då bara att förstatliga banken. En åtgärd staten, enligt DN, inte är intresserade av, men som på sikt skulle kunna stabilisera läget i banksektorn och därför bli nödvändig.

Skrivet av: