IT-jättarna vill köpa svenska Spotify

Daniel Ek vill ta musiktjänsten till börsen.


Svenska musiktjänsten Spotify håller på att göra en liknande affärsresa om succétjänsten Skype, som grundades av Niklas Zennström och Janus Friis. Spotifys vd Daniel Ek avslöjar att flera internationella IT-jättar redan har lämnat flera uppköpspropåer.

Skypegrundarna tjänade flera miljarder efter att Ebay till slut tog över bolaget för drygt 20 miljarder kronor. Men Daniel Ek är inte lika intresserad av att redan se sitt heta bolag bli slukat.

– Vi har fått flera konkreta förslag, men vi har sagt nej. Vår ambition är att förbli oberoende och snarare gå till börsen vid ett senare tillfälle, säger han till Dagens Industri.

Affärsupplägget påminner dock till stor del om hur Zennström och Friis byggde upp gratistelefonitjänsten Skype. Huvudkontoret ligger i finanscentret London och ägarbolaget är registrerat i skatteparadiset Luxemburg.

– Det är klart att om någon ger oss ett bud i Skypeklass så lyssnar vi. Allt har ett pris, vi är affärsmän och inte idealister, säger Daniel Ek till Dagens Industri.

Vid Skypeaffären hösten 2005 hade Skype 54 miljoner användare (nu är det 400 miljoner), medan Spotify nyligen har nått en miljon.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.