Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

IT-jättarna vill köpa svenska Spotify

- 28/03/2009, 10:04 -

Daniel Ek vill ta musiktjänsten till börsen.

Svenska musiktjänsten Spotify håller på att göra en liknande affärsresa om succétjänsten Skype, som grundades av Niklas Zennström och Janus Friis. Spotifys vd Daniel Ek avslöjar att flera internationella IT-jättar redan har lämnat flera uppköpspropåer.

Skypegrundarna tjänade flera miljarder efter att Ebay till slut tog över bolaget för drygt 20 miljarder kronor. Men Daniel Ek är inte lika intresserad av att redan se sitt heta bolag bli slukat.

– Vi har fått flera konkreta förslag, men vi har sagt nej. Vår ambition är att förbli oberoende och snarare gå till börsen vid ett senare tillfälle, säger han till Dagens Industri.

Affärsupplägget påminner dock till stor del om hur Zennström och Friis byggde upp gratistelefonitjänsten Skype. Huvudkontoret ligger i finanscentret London och ägarbolaget är registrerat i skatteparadiset Luxemburg.

– Det är klart att om någon ger oss ett bud i Skypeklass så lyssnar vi. Allt har ett pris, vi är affärsmän och inte idealister, säger Daniel Ek till Dagens Industri.

Vid Skypeaffären hösten 2005 hade Skype 54 miljoner användare (nu är det 400 miljoner), medan Spotify nyligen har nått en miljon.

Skrivet av: