Ras för företagsaffärer

Bristen på riskvilligt kapital blir allt mer påtaglig. (TT)


Bristen på riskvilligt kapital blir allt mer påtaglig för svenska företag, redan hårt pressade av en frusen kreditmarknad.

Utländska investeringar tros i år rasa med upp till 40 procent samtidigt som antalet företagsaffärer minskar kraftigt.

Förvärvsåret 2008 inleddes med flera svenska jätteaffärer. Volkswagen tog kontroll över Scania och Pernod Ricard köpte Vin & Sprit, för att nämna två.

Men sedan finanskrisen slog till i september har vindarna vänt. Stora delar av kreditmarknaden är utslagen och massor av riskvilligt kapital har gått upp i rök i riskfyllda positioner i aktier och derivat. Det som finns kvar har i stor utsträckning skyfflats över till säkra statspapper.

– I detta klimat, med stor osäkerhet kring finansieringen läggs allt oftare idéer om förvärv och fusioner på is, berättar Peter Högström, vd på advokatbyrån Linklaters i Stockholm, en av de ledande juridiska rådgivarna på den svenska marknaden för fusioner och förvärv.

– Vi ser tydligt att det är en minskning i transaktionsvolymerna. Det som håller många sysselsatta nu är planering för att göra affärer, men de vet man ju aldrig om de kommer att gå igenom, säger Högström.

Han pekar på statistik som visar att värdet på företagsaffärer i Sverige hittills i år ligger en dryg femtedel lägre än vid samma tidpunkt i fjol.

Utvecklingen på kapitalmarknaden syns även i en djupdykning för direktinvesteringarna i Sverige, enligt Per-Erik Sandlund, generaldirektör på Invest in Sweden (ISA).

– Det har gått ned ganska kraftigt efter sommaren och under hösten. Vi tror att det kanske blir en nedgång på 30-40 procent jämfört med helåret 2007, säger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!