Kärvande samtal om USA:s bilplan

President Bush och demokraterna är oeniga om villkoren för mångmiljardlånen.(TT)


Uppenbarligen svåra förhandlingar fortsätter i Washington om en räddningsplan för USA:s biljättar, och därmed kanske Saab och Volvo. President Bush och demokraterna är oeniga om villkoren för mångmiljardlånen.

Natten till tisdagen svensk tid lade demokrater i kongressen fram ett lagförslag där cirka 15 miljarder dollar i nödlån frigörs till i första hand Chrysler och Saabs ägare General Motors. Det brådskar att få loss pengarna eftersom båda företagen har sagt att de kan komma att gå omkull inom några veckor.

Men på tisdagen verkade försöken att få med George W Bush kärva.

Det är inte spikat än - vi arbetar fortfarande med en rad punkter, sade en insatt källa till medier.

Vi har gjort framsteg och hoppas på att fortsätta göra framsteg, tillade källan utan att vilja gå in på vilka punkter oenigheten handlar om.

"Tsar"

Förslaget utsätter biljättarna för långtgående statlig reglering som närmar sig förstagligande. En "bil-tsar" med mycket stor makt över de inblandade företagen ska utses. Bolagsledningarna måste göra sig av med sina privatplan, får inte dela ut bonusar, "gyllene" avgångsvederlag eller aktieutdelningar. Demokraterna vill också att biltillverkarna måste flagga för alla transaktioner som är större än 25 miljoner dollar, och lägga ned alla försök att domstolsvägen stoppa de USA-delstater som försöker införa hårdare avgaskrav. Men dessa två punkter motsätter sig Bush, rapporterar The Washington Post.

Räddningsplanen är tänkt att hålla biljättarna flytande fram till våren - då Bushs efterträdare Barack Obama, som antas vara välvilligare inställd till statlig hjälp, har tillträtt. Men frågan är om Chrysler och GM klarar sig så länge. De har begärt mer än vad politikerna vill ställa upp med. För Ford är läget något gynnsammare, Volvos ägare säger sig inte behöva några nya pengar i år.

Sanktionshot

Och oavsett finanskris kvarstår grundproblemet, att USA:s biltillverkare i för stor utsträckning gör törstiga, gammalmodiga bilar som konsumenterna inte vill ha. The New York Times skriver i en analys att regeringar historiskt sett har varit dåliga företagare och att skattebetalarna kan förlora stora summor. Men kanske viktigare är att USA bryter mot en av dess egna decennielånga ledande principer om likabehandling av företag. Inga erbjudanden har gjorts gentemot Honda, BMW eller Toyota, som har fabriker i USA, med amerikanska anställda, och som lyckas tjäna pengar. Bara skuggan av liknande manövrer i Japan har förr om åren utlöst hotfulla protester och sanktionshot i Washington, skriver tidningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.