Fästing, karta över Europa, varningsskylt med fästing
Ny art av monsterfästning har påträffats i Sverige - Foto: Google Maps / TT / Lien, Kyrre / Baxter / TT / HAND OUT

Monsterfästingarna blir fler – ny art påträffad i Sverige

Jättefästingen Hyalomma marginatum hittades i somras i Sverige, som tidigare klarat sig utan monsterfästingen. Men det tar inte slut där. Nu har ännu en art påträffats, Hyalomma rufipes som attackerar sina offer.


Tidigare har vi hört om jättefästingen som hittades i slutet av denna sommar, Hyalomma marginatum. Den var större, snabbare och aggressivare. Hjälp!

Ny art har hittats

Fick du inte darriga ben då så får du nog det nu. Det har nämligen hittats ytterligare en ny art, Hyalomma rufipes.

Dessa Hyalomma-arter är väldigt vanliga runt Medelhavet. Men Sverige har klarat sig från dem, tills nu. 

Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av anledningarna till att de kommit tills Sverige nu är för den otroligt varma och långa sommaren vi hade, rapporterar 

Tog sig hit via flyttfåglar

– Sommaren har varit lång, varm och torr vilket kan ha möjliggjort för dessa fästingar att utvecklas från nymf till vuxna, vilket normalt inte sker norr om Alperna, säger forskaren Giulio Grandi till Lokaltidningen.

Men hur har de tagit sig hit? De har i alla fall inte simmat hit. Nej det finns aningar om att monsterfästningarna kommit hit med hjälp av flyttfåglar. 

Attackerar sina offer

Men de är riktigt listiga dessa Hyalommafästingar. Vi är vana vid att fästingar sitter still och har du fått en är det för att du helt enkelt "gått in i den". Det är annorlunda med Hyalomma-släktet, som är jägare. Ja, du läste rätt. De letar rätt på sina offer själva och jagar dem.

– Till skillnad från våra vanliga fästingar har Hyalomman ögon som den kan se ett par meter med. Den känner även av vibrationer på långt håll, vilket den använder för att lokalisera sitt byte. När den fått korn på ett värddjur kan den jaga det i nästan 100 meter vilket är väldigt långt för en fästing, fortsätter Giulio Grandi till Lokaltidningen.

Kan bära på allvarliga sjukdomar

Hyalomma rufipes kan överföra riktigt allvarliga sjukdomar. Två av sjukdomarna de kan bära på är Krim-Kongo blödarfeber och Rickettsia (fläckfeber).

Men i de 30-tal fall som dokumenterats på människor i Skåne och Dalarna har ingen av fästingarna verkat bära på någon av sjukdomarna, skriver Lokaltidningen.

Kommer de etablera sig i Sverige för gott? Eller är det endast en tillfällighet på grund av den varma sommaren? Det kan bara tiden avgöra. För frågan är om de kommer att överleva den svenska kyliga vintern?

Nyheter24 har tidigare skrivit om när djur far illa på grund av 50-åriga Richard. Han våldtog dem och filmade allt. Det kan du läsa mer om här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft en fästing?
Tack för din röst!