Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Centerns och Liberalernas nya utspel: Bjud in SD till samtal

- 02/09/2019, 15:49

Efter att regeringen inte valt att bjuda in SD till samtalen som ska hållas om gängkriminaliteten under veckan har kritik riktats från olika håll. Nu går också C och L ut och markerar att SD borde bjudas in.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att regeringen bjuder in samtliga riksdagspartier, förutom Sverigedemokraterna, till samtal om gängkriminaliteten. Samtal som ska hållas under veckan. 

Det var i Agenda på SVT under söndagskvällen som inrikesminister Mikael Damberg gjorde utspelet. 

Damberg motiverade beslutet att inte bjuda in SD med att partiet har en för annorlunda värdegrund och att deras förklaringsmodell är för grund. 

C och L vill ha med SD

Men nu har regeringens samarbetspartners Centerpartiet och Liberalerna gått ut och tagit ställning i frågan. Bägge partierna anser att även SD borde bjudas in till diskussionerna. 

– Ja, men Sverigedemokraterna är Centerpartiets motpol i svensk politik, både vad gäller ideologi och sakpolitik, men det innebär inte att vi kan sitta i en parlamentarisk beredning, och diskutera för landet allvarliga frågor. Och då slipper man ju den här typen av pajkastning vem som ska vara med och vem som inte ska vara med, säger Anders W Jonsson som är gruppledare för Centerpartiet i riksdagen, till SR.

Liberalernas presschef Adam Alfredsson har dock sagt till Aftonbladet att han ogillar att diskussionerna nu kommit att handla om huruvida SD ska bjudas in eller inte – och inte om gängvåldet. 

Åkessons svar

SD-ledaren har i ett inlägg på sin Facebooksida kommenterat regeringens agerande.

– Vi sverigedemokrater har under decennier arbetat fram effektiva och väl genomtänkta förslag mot de kriminella gängen och annan organiserad brottslighet. Att i denna situation utestänga oss från diskussionen är som att porta kirurgen från operationssalen i ett läge där patienten håller på att förblöda, skriver Jimmie Åkesson.

Kristersson kan tänka sig privata samtal med Åkesson

Även Moderaterna och Kristdemokraterna tycker att SD borde få vara med under veckans samtal. Ulf Kristersson har till och med gått ut och sagt att han inte utesluter privata samtal med Jimmie Åkesson i framtiden. 

– Det är ingenting jag är främmande för. Jag pratar med alla människor i politiken, säger han till DN.

Åkessons Stabschef Mikael Eriksson har i ett sms till tidningen välkomnat moderatledarens uttalande.

Mer nyheter: Splittrat inom Socialdemokraterna inför migrationsuppgörelsen

Borde SD bjudas in till samtalen?