Jimmie Åkesson vill bli justitieminister.
Jimmie Åkesson vill bli justitieminister. - Foto: Jessica Gow/TT, Pixabay

Jimmie Åkessons förhoppning – vill bli justitieminister

Inför det kommande valet har Jimmie Åkesson och hans parti många önskningar. Men något som partiledaren själv berättar är att han skulle vilja ha en ministerpost – som justitieminister.


En justitieminister ansvarar över rättsväsendet och lagstiftningsfrågor, något som Jimmie Åkesson gärna vill ta som roll förutsatt att Sverigedemokraterna bildar regering med Moderaterna och Kristdemokraterna vid nästa val.

"Det är dags nu"

Det krävs då att Sverigedemokraternas parti stöttar nästa statsminister med en inverkan på budgeten, men Åkesson tror att det kan komma att bli aktuellt med en ministerpost också.

– Ja, det är dags nu. Vi har funnits i riksdagen i tio år och jag tycker att vi har visat att vi är beredda att ta ansvar, säger han och tillägger att han hoppas på ett regeringssamarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna efter valet 2022.

Bättre relation

Han menar att det varit glada miner runt om de kommuner där Sverigedemokraterna hjälpt till att styra tillsammans med M och KD. Han förklarar även att relationen med de nämnda partiernas ledare utvecklats positivt de senaste åren:

– Det är ju inte någon hemlighet att det har utvecklats en relation mellan mig och Ebba Busch och Ulf Kristersson i den meningen att vi stämmer av saker emellanåt. Personkemiskt tror jag att det finns goda förutsättningar att komma överens om ganska mycket.

Att det kan komma att bli ett samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna är något som Kristersson nekar till. Han förklarar i Ekots lördagsintervju att det inte är aktuellt med något samarbete, då partierna skiljer sig åt i många avgörande frågor.

"Justitiedepartementet väldigt intressant"

Jimmie Åkesson förklarar att partiet vid ett eventuellt regeringssamarbete har sina prioriteringar färdiga, skriver SVT.

– Ser man till våra profilfrågor så är förstås justitiedepartementet väldigt intressant för oss, säger Åkesson och menar att en post som justitieminister är lockande.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.