Trump-anhängare planerade att döda vicepresident Mike Pence

- 16/01/2021, 11:24 -

2021 började med en händelse som chockade världen. Tusentals Trump-anhängare stormade Kapitolium, USA:s kongress. Nu berättar utredare att anhängarna troligtvis planerade att döda vicepresident Mike Pence.

Det var den 6:e januari som USA bevittnade en historisk händelse. När kongressen skulle bekräfta Joe Biden som landets nya president så stormade tusentals Trump-anhängare Kapitolium, USA:s kongress i Washington. 

Det var efter att Donald Trump hållit ett tal, i vilket han uppmanade sina anhängare att ”ge våra republikaner stoltheten och modet de behöver för att ta vårt land tillbaka”, som kaoset utbröt. Han har även flera gånger sagt att han litade på att vicepresident Mike Pence skulle hjälpa honom att ogiltigförklara rösterna.

"Patriot eller pussy"

Nyheter24 har tidigare rapporterat om Trumps samtal med Pence strax innan han gick in i kongressen. 

– Du kan antingen gå till historien som en patriot eller en ”pussy”, sa Trump då, enligt NY Times. 

Trumps ilska mot Pence smittade av sig. Efter att Trump kritiserat vicepresidenten i både tal och på Twitter så började anhängarna uttrycka hot och hat. 

Bildkälla: Jose Luis Magana/TT.

Evakuerades med familj

Efter Trumps tal började demonstranterna röra sig mot Kapitolium. Där tog de sig förbi poliser, krossade fönster och invaderade byggnaden. Här kan du läsa mer om och se bilder från stormningen. 

I samband med stormningen utbröt panik i senatkammaren. Ledamöter slängde sig på golvet för att ta skydd och fick sätta på sig skyddsmasker. 

Det tog 14 minuter från att den amerikanska polisen först larmade om att demonstranter försökte ta sig in i byggnaden, tills vicepresident Mike Pence, med fru och dotter, evakuerades. 

Bara en minut efter att Secret Service lyckats ta honom till ett skyddsrum, bröt sig Trump-anhängarna in genom dörrarna i senatkammeren. Flera skrek att Pence var en förrädare, rapporterar Washington Post. 

Bildkälla: TT.

Planerade att kidnappa eller döda

Om demonstranterna hade tagit sig in bara sekunder tidigare, hade de varit bara några meter från Pence. 

– Häng Mike Pence!, hördes Trump-anhängarna skrika vid ett tillfälle. 

Den republikanske senatorn Ben Sasse är övertygad om att demonstranternas mål var att döda Pence. 

”Varje amerikan måste förstå vad justitiedepartementet precis offentliggjort: Utredarna har starka bevis som tyder på att några ur mobben som stormade Kapitolium planerade att kidnappa eller möjligen döda vicepresidenten”, skriver Sasse enligt Washington Post och fortsätter: 

”Det här var inte fyllon som stökade – det var terrorister som attackerade landets konstitutionella maktöverförande”.

Mike Pence. Bildkälla: J. Scott Applewhite/TT.

LÄS MER: 

Iskylan bruten: Mike Pence har bestämt sig om Trumps öde

Bomber, gevär och mordhot – 13 personer anklagade efter upploppen i USA

Här är sakerna kan Trump förlora om han fälls i riksrätten