Joe Biden kritiserar nya lagen i delstaten Georgia.
Joe Biden kritiserar nya lagen i delstaten Georgia. - Foto: Bildkälla: Alyssa Pointer/TT & Evan Vucci/TT.

Ny lag kontrollerar röstningen i USA – Biden: "En attack"

En ny lag i delstaten Georgia i USA förbjuder människor från att ge mat och vatten till de som står i kö för att rösta i kommande presidentval. President Joe Biden kallar den nya lagen för en attack mot konstitutionen.


Efter att den tidigare presidenten Donald Trump under valrörelsen 2020 pekat ut Georgia som en av de delstater som sysslat med valfusk har man nu infört en ny "valintegritetslag" i delstaten. 

Den nya lagen, som skrevs under på torsdagen, innebär bland annat ett förbud mot att ge mat och vatten till människor som står i kö för att rösta, enligt BBC. 

President Joe Biden menar att lagen är rasistisk och främst går ut över svarta amerikaner, samt att den är en attack mot konstitutionen. 

– Det här är som Jim Crow fast på 2021-talet, det måste få ett slut, skriver presidenten på Twitter

Vad innebär den nya lagen? 

  • Nya krav på ID-handlingar för att kunna förtidsrösta. Tidigare krävdes endast en signatur. Republikanerna menar att detta skapar större förtroende för valintegriteten, medan demokrater menar att detta kommer göra det svårare för människor i arbetarklassen att rösta, då inte alla har en ID-handling. 
  • Utökad tidig rösträtt i vissa delar att delstaten.
  • Större makt för statens lagstiftare över statens valrörelse, vilket demokrater menar kan innebära att vissa röster "slängs bort". 
  • Förbud mot att ge mat och vatten till de som står i kö för att rösta. 
  • Man har nu fyra veckor istället för nio veckor på sig att förtidsrösta. 

"Vår rösträtt hotas" 

Under torsdagen arresterades en demokratisk lagstiftare i Georgia när hon protesterade mot lagförslaget. Park Cannon, blev bortförd i handbojor efter att ha bankat på guvernören Brian Kemps kontorsdörr medan han skrev under lagförslaget. 

Cannon jämför, precis som Biden, den nya lagen med Jim Crow som genomförde rassegregering i landet på 1900 och 2000-talet, enligt BBC

– Jag kommer inte titta på medan vår rösträtt hotas, säger Cannon i ett uttalande på Facebook.  

Under torsdagen pågick även demonstrationer utanför Capitol-byggnaden i Georgia. 

Demokratiske lagstiftaren Park Cannon arresterades på torsdagen. Bildkälla: Alyssa Pointer/TT.
Bildkälla: Alyssa Pointer/TT.

LÄS MER: 

Trump poströstar i val – trots egna misstron mot poströster

Polisen om 21-årige spa-skytten: "Hade en riktigt dålig dag"

Rörelsen #StopAsianHate trendar online – det här är varför

USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sveriges Radios app ligger nere

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.