Anuptafobi är en rädsla för att vara ensam.
Anuptafobi är en rädsla för att vara ensam. - Foto: Unsplash

Är du i förhållande och rädd för att bli singel? Då kan du lida av anuptafobi

Visst har de allra flesta någon gång känt en rädsla för att vara ensamma. Men om rädslan sträcker sig utöver det normala kan det handla om anuptafobi.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Att vara nykär och i en färsk relation är inte alltid en dans på rosor. Ofta kantas du av en hel del katastroftankar; "tänk om hen lämnar mig?", "tänk om vi gör slut, vad händer då?".

Sådana tankar är helt normala och en del av att vara nykär. Normalt sett minskar de tankarna ju säkrare ni blir på varandra och ju längre tiden går, men om rädslan går ut över det normala och istället handlar om själva tanken på att vara ensam så kan det handla om någonting helt annat – nämligen anuptafobi.

Rädslan för att bli singel

Kort förklarat är anuptafobi en fobi, och kan till och med räknas som ett ångestsyndrom, för att bli singel. Alla som är i ett förhållande känner igen rädslan. Men för att du ska lida av anuptafobi krävs det att ångesten fyller en rad kriterier:

Det är oproportionerligt

Skräcken stämmer alltså inte överens med hur situationen faktiskt ser ut. Det bör alltså inte finnas någon egentlig och definitiv fara.

Du har svårt att förklara varför

Om du lider av anuptafobi har du problem med att förklara för andra människor som inte upplever vad du upplever varför rädslan av att inte ha en partner är så stark. Du är i övrigt logisk i andra aspekter i livet, men när det kommer till kärlekslivet har du svårt att motivera varför du känner som du gör.

Du har ingen frivillig kontroll

Likt andra fobier är anuptafobi svår att kontrollera. Du är alltså helt under din fobis kontroll och kan inte styra den, oavsett hur mycket du vill.

Du börjar undvika situationer

Ett steg som kan leda till ytterligare problem är när en person med fobier eller ångestsyndrom börjar undvika situationer för att inte möta sina rädslor. Om du lider av anuptafobi kanske du känner igen dig i beteenden som kan liknas vid en besatthet för att hitta en partner, eller att du gör allt i din makt för att inte bli lämnad.

Känslan är permanent

Som nämnt ovan har alla någon eller några gånger i livet känt en rädsla för att vara ensam. Men om rädslan är konstant och ständig kan det vara ett tecken på anuptafobi.

Hur visar sig anuptafobi?

Det finns vissa kännetecken för den starka ångesten som kommer med anuptafobi. Dessa tar sig i uttryck nästan som panikångestattacker – snabbare andning, svettning, yrsel, pupillerna vidgas, hjärtat slår snabbare, dina muskler spänner sig och du kan bli torr i munnen. I vissa fall kan du även drabbas av illamående, magproblem och kräkningar.

I grunden är det din kropp som förbereder sig på, och tror att det finns, en verklig fara. Ångestattacken är alltså ett tecken på att ditt nervsystem är i full beredskap.

Kan leda till depression

Tankegångarna hos en person med anuptafobi brukar också vara väldigt pessimistiska. Det kan handla om föreställningar om att man aldrig kommer hitta en partner, aldrig bli lycklig och att man kommer leva ensam resten av sitt liv. Sådana tankegångar i samband med beteendemönster utöver det normala kan till och med leda till depression.

Vissa drabbas lättare

Det finns faktiskt olika faktorer som gör att vissa har lättare för att drabbas av anuptafobi än andra. Dels menar forskare att det handlar om personligheten. En beroendepersonlighet har nämligen lättare för att fixera sig, vilket i sin tur kan leda till besattheten. Likaså kan en osäker person med låg självkänsla hamna i riskzonen.

Om du som yngre drabbades av traumatiska händelser, till exempel att dina föräldrar gick igenom en svår skilsmässa, ökar risken ytterligare och är en viktig aspekt i frågan om varför vissa drabbas av fobin, skriver Thpanorama.

Sök hjälp

Om du har läst texten och tänker att det här är någonting du kanske lider av, bör du söka professionell hjälp. En psykolog kan hjälpa dig ur ett pessimistiskt tankesätt och utan någon kompetent läkare är fobin svår att övervinna.

Hit kan du söka dig om du lider av psykisk ohälsa:

/
/
/
stats