Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Finansiellt världskrig?

- 11/10/2008, 14:04 -

Om inte världens regeringar agerar tillsammans kan det bli värre.

Washington Post varnar för att länder som inte tänker på sina grannar kan orsaka ett finansiellt världskrig.

Som exempel tar författarna krisen i Asien 1997-98. Då länder – i stället för att agera samfälligt – prioriterade inhemska aktörers krav på pengarna tillbaka.

Något liknande kan nu skådas på Island – som i krisens spår står på randen till konkurs – och där landets president Geir Haarde – har deklarerat att det nu är ”varje land för sig självt” som gäller. Något som lett till att Storbritannien – vars medborgare har mycket pengar i isländska banker – nu vill stämma Island för dess agerande.

Washington Posts artikel varnar för att bråk i tider som dessa bara förvärrar läget. De listar därför sex punkter som borde följas för att undvika finansiellt världskrig.

Däribland märks att de finansiellt stora länderna, som Storbritannien, USA, Frankrike och Tyskland, tillsammans bör gå ut med planer för att stötta sina banker. Alla länder borde garantera spararnas såväl som låntagarnas pengar. Alla dessa länders riksbanker borde sänka räntan.

Om du vill läsa mer om vad som borde göras enligt Washington Post – rekommenderas en titt på utvalda länkar.

Skrivet av: