Mordet på Nils "Einár" Grönberg
Den 21 oktober mördades Nils "Einár" Grönberg utanför sin skyddade adress. - Foto: Jessica Gow/TT

Mordet på Einár: Här är allt som hänt i fallet

Den 21 oktober 2021 sköts den 19 år gamla rapparen Nils "Einár" Grönberg till döds i Hammarby Sjöstad. Ännu är ingen ännu gripen för mordet, men polisen uppges ha samlat ihop en del pusselbitar. Här är allt vi vet i fallet.


Fakta om Nils "Einár" Grönberg

Rapparen Einár, vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och på kort tid blev Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat ett gängkriminellt nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i hovrätten i slutet av oktober.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

Den 21 oktober strax före klockan 23 sköts den prisbelönte rapparen Nils "Einár" Grönberg till döds utanför sin skyddade adress i Hammarby Sjöstad, och mordet på den svenska artisten skapade rubriker världen över. Ännu har ingen dömts för mordet på rapparen. Nyheter24 sammanfattar vad som hänt i fallet.

Här kan du läsa mer om varningstecknen innan mordet på Einár.

Mordet på Einár beskrivs som avrättning

På mordnatten ska Nils "Einar" Grönberg, tillsammans med två rappare med kopplingar till gängkriminella nätverk i Stockholm, ha jagats av maskerade gärningsmän när trion lämnade ett cykelförråd. Men nyckelbrickan till porten ska inte ha fungerat, och det som sedan hände beskrivs som en ren avrättning.

– Einár springer mot sin port men av någon anledning springer han istället mot grannporten, troligtvis för att den är närmast, men där funkar inte hans nyckelbricka och han kommer inte in, har en källa med insyn sagt till Aftonbladet.

Mördades Einar av en vän eller någon i sin närhet? Här är polisens teorier.

Foto: Anders Wiklund/TT

Vem mördade Einár?

En förundersökning om mord inleddes, men än så länge har polisen varit väldigt förtegna vad det gäller utredningsarbetet. Enligt källor till bland andra Aftonbladet uppges mordet vara polisiärt uppklarat, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om. Men likt de flesta dödskjutningar i Sverige är det sällan någon döms för brottet.

I december 2021 uppgav polisen för Nyheter24 att polisens utredning gett en tydlig bild av vad som hände före och under brottstillfället, och att det då hade hållits 336 förhör. Polisen ska också, enligt uppgifter till Expressen, ha beslagtagit en mobiltelefon tillhörande en av de två personer som var med Einár när han sköts ihjäl i Hammarby Sjöstad.

I maj 2022 kom information om att en person har delgivits misstanke om att ha medverkat i samband med brottet, vilket P3 Krim var först att rapportera om. Men personen begärdes inte häktad på grund av svag bevisning. När Nyheter24 kontaktar åklagaren Lucas Eriksson som är förundersökningsledare i fallet, den 13 oktober 2022, bara en dryg vecka innan årsdagen för mordet, vill han inte svara på om misstanken fortsatt ligger kvar.

– Jag har inga kommentarer kring misstankar, säger Eriksson.

Inget mordvapen ska ha hittats.

Einárs låt "blev bensin i konflikten

En känd rappares lillebror blev våren 2021 skjuten till döds. En händelse som en av Einárs låtar tros ha refererat till på ett nedsättande vis – och blev enligt en källa till SvD "som bensin på brasan".

Så här lyder texten i låten:

”Folk här är tokiga, spela inte roliga

Jalla, låt oss se vem av oss som är modigast

Efter du är gone, jag ser till att din bror ....”

Einár levde under hotbild

I april 2020 kidnappades Nils "Einár" Grönberg, då 17 år gammal, av elva personer ur Vårbynätverket och fördes till en lägenhet i förorten Vårby. Där ska rapparen ha hotats, förnedrats och blivit bestulen på smycken. Läs mer om kidnappningen av Einár här.

För inblandning i detta dåd dömdes bland andra rapparna Yasin "Byn" Abdullahi Mahamoud, 23, och Haval Khalil, 26, till fängelse den 14 juli. Domarna överklagades, men fastställdes senare av Svea hovrätt, en rättegång Einár var kallad till att vittna i bara en vecka efter mordet.

I december 2021 uppgav en uppgiftslämnare för Aftonbladet att ett kriminellt nätverk hade satt ett pris på Einárs huvud: en miljon kronor.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Nära två veckor innan dödsskjutningen blev en man i 25-årsåldern, med kopplingar till ett gäng i Stockholm, knivhuggen på krogen Nosh and Chow. Tre unga män misstänktes då ligga bakom dådet, däribland Einár, som senare släpptes på fri fot.

I samband med detta ska den man som skadades vid händelsen, enligt uppgifter till Expressen, ha skrivit ett dödshot på golvet – med sitt eget blod.

Foto: Jessica Gow/TT

Det starkaste motivet till mordet 12 dagar senare ska därför, enligt uppgifter, vara hämnd. Dock ska inget, enligt källor till Aftonbladet, tyda på att rapparen hade något med knivdådet att göra.

Men enligt tidningen ska det vara i samband med detta som Einár började bli orolig på riktigt, och han ska då ha vänt sig om efter bland annat livvaktsskydd och bepansrat fordon.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!