- Foto: Fotograf: Carl Johan Rehbinder

Rött storhetsvansinne

ALMEDALSVECKAN. Nu drar årets största politiska händelse i gång. Nyheter24:s Annika Beijbom ger dig det bästa och sämsta varje dag.


Vem är Annika?

Annika Beijbom har en master i internationella relationer och skulle bli byråkrat. I år angör hon Almedalen som politiskt oberoende för första gången. Beijbom kommer nöta Visbys kullersten för Nyheter24 i platta skor och lystrar under politikerveckan bäst till epitetet mingel-Annika.

Annikas alla rapporter från Almedalen:

Söndag, 3/7: Rosékollo i Almedalen

Måndag, 4/7: Gröngölingar i Almedalen

Tisdag, 5/7: På kalas med Rajraj

I vänsterpartiets vita partytält på Almedalens gräsmatta gav vänsterpartiledaren Lars Ohly sin presskonferens på tisdagsförmiddagen. Mats Knutson från SVT och medienestorn, reporter emeritus, K-G Bergström satt kvar när Ohly var klar och verkade lagom imponerande. Kraven på Ohlys avgång fortsätter och blir allt ihärdigare. Hans partiledartal på kvällen var som en enda lång vädjan att få sitta kvar som partiledare. Varje ledare har ett bäst-före-datum och Ohly har utan tvekan passerat sitt. En ny lärdom för mig den här veckan är att presskonferenserna är ypperliga informationsspridare. Det är dock inte av själva pressträffens huvudperson, partiledaren, som är mest intressant utan de närvarande journalisterna

Min största insats i går var i panelen på Fores där vi under ledning av Martin Ådahl talade om varför nätpolitiken efter FRA har dött. Jag spådde att nästa stora integritetsfråga kommer att handla om patientsäkerhet och fick medhåll av de övriga paneldeltagarna Joakim Jardenberg - Mindpark, Georgi Ganev - Telenor och debattören Henrik Sjöholm. Vi måste själva få avgöra vad i läkarjournalen vi vill dela med oss av när myndigheter i allt större utsträckning samkör register med direkt koppling till våra personnummer. Det gladde mig mycket att så många bekanta satt i publiken, alltifrån liberaldemokraternas grundare Alexander Bard till piratpartiets tidigare partiledare Rick Falkvinge.

Det klassiska roséminglet på Prime var bäst i klassen i går. Primes Fredrik ”Feffe” Andersson är ett socialt monster - en politikens motsvarighet till Micael Bindefeld - som verkligen förstår hur opinionsbildarmaskineriet ska smörjas. Det är direkt fascinerande att mingla i primeträdgården. Minglet hos Alliansen var fattigt på högdjur. Jag är förvånad över att inte fler yrkespolitiker tar chansen under mellanvalsår att odla sina kontakter. Det är ett politiskt tjänstefel att inte vara här.  

Centerpartistiske riksdagsledamoten Annie Johansson syntes i vimlet hos Företagarna och verkar redo att efterträda nuvarande centerledaren Maud Olofsson. Företagarnas smarta och eleganta VD Elisabeth Thand Ringquist bjöd på en fin tillställning med både god mat och operaunderhållning.

Ted Valentin har i dag på förmiddagen lanserat opinionsbildare.se - en nyhetssökmotor som listar de mest inflytelserika skribenterna. Det ser redan intressant ut.

Det är folkpartidag i dag. Under eftermiddagen har folkpartiledaren Jan Björklund bjudit in till pressträff. Han var på glatt humör på Lärarförbundets mingel på Vinäger igår men jag har svårt att tro att dagen kommer bjuda på banbrytande politiska visioner. I afton svidar jag om och drar ut på bland annat nyhetsmagasinet Fokus fest. Det här blir den mest hektiska kvällen på hela veckan.

Senaste nytt

Kundernas kritikstorm mot Kellogg's: "Dystopiskt"

Betalningskungen: Klarnas vd får miljonlyft – trots miljardförlusten

De senaste två årens miljardförluster hindrade inte Klarnas vd från att höja lönen för sig själv och de andra i ledningsgruppen med rekordbelopp. Så här många miljoner tjänar de efter rekordhöjningen på 70 procent.

Källor: Flera gripna inför Navalnyjs begravning

Om några få timmar begravs Aleksej Navalnyj. Men familjen hindrades in i det sista från att hämta hans kropp från bårhuset. Enligt medierapporter har flera personer som samlats i samband med begravningen redan gripits.

Livstids fängelse för mord och nio mordförsök

En man i 20-årsåldern döms till livstids fängelse för mordet på en annan ung man på en snabbmatsrestaurang i Rågsved i södra Stockholm, meddelar Södertörns tingsrätt.

Morddömd 15-åring ska utvisas på livstid

Den 23-årige Kalmarbon trodde att mötet skulle handla om en narkotikaaffär, men han blev knivmördad. Ett beställningsmord, menar Kalmar tingsrätt, som dömer en 15-årig pojke till sluten ungdomsvård och utvisning på livstid.

Här är frågan Arla vägrar att svara på om Bregott

Det var för ett par veckor sedan som Arla skickade ut ett gäng Bregott-paket till olika svenska kändisar. Men reaktionerna blev inte helt som tänkt.