Annika Beijbom ger dig det bästa (och sämsta) från Almedalen varje dag.
Annika Beijbom ger dig det bästa (och sämsta) från Almedalen varje dag. - Foto: Fotograf: Carl Johan Rehbinder

"Att skicka akademikern Romson på talkurs hjälper inte"

ALMEDALSVECKAN. Nu har årets största politiska händelse dragit igång på allvar. Nyheter24:s Annika Beijbom ger dig det bästa och sämsta varje dag. Häng med!


Vem är Annika?

Annika Beijbom har en master i internationella relationer och skulle bli byråkrat. I år angör hon Almedalen som politiskt oberoende för andra gången. Beijbom kommer nöta Visbys kullersten för Nyheter24 i platta skor och lystrar under politikerveckan bäst till epitetet mingel-Annika.

Det går inte att bortse ifrån att PR-byrån Prime är bäst på mingel i Almedalen. Gårdagens premiär-Prime-mingel var fyllt till bristningsgränsen. Det går bara att uttrycka med klyschan - alla vara där.

Tillsynsmyndigheten på Gotland blir hårdare och hårdare med alkoholtillstånden under Almedalsveckan och det visar sig i en mycket hårdare gallring till de populäraste tillställningarna. Prime var naturligtvis inget undantag. Många besvikna fick vända i dörren. I vimlet syntes artisten Alexander Bard, Sveriges Radios mellanösterkorrespondent Cecilia Uddén och justitieminister Beatrice Ask. Innan Almedalsveckan drog igång kommenterade stå-upparen Karin Adelsköld att Prime inte brukar ha något annat än vatten att bjuda på om man inte dricker rosé. Det visade sig inte stämma. Prime har även alkoholfritt rosévin och det smakar faktiskt nästan precis likadant. Prime-minglet avslutas i god tid före det dagliga partiledartalet i Almedalen kl 19:00. Jag gillar att alla gäster förväntas bege sig till talet.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson tal var sövande (läs mer om talet här. Medieräven K-G Bergström föreslår i dagens Expressen att hon borde skickas på kurs för att bli bättre på att framträda inför publik. Uppriktigt sagt vet jag inte om det skulle hjälpa, hon är för mycket akademiker. Mitt i Romsons tal bjöd hon dessutom upp meteorologen Pär Holmgren och började intervjua honom. Journalisten och socialamediekonsulten Emanuel Karlsten twittrade då att denna meteorolog-kupp skulle innebära Holmgrens avsked från SVT. Meteorologen har dock redan slutat på SVT...

Efter talet syntes tidigare språkröret Maria Wetterstrand - i högklackat trots Visbys kullersten - tillsammans med Mikaela Valtersson som förlorade striden om spåkrörsposten till Romsons förmån. Valtersson såg förvånansvärt nöjd ut. Hade Valtersson vunnit språkrörsstriden hade Miljöpartiet troligtvis inte gått haft så usla siffror som i dag och hon är en mycket bättre talare än Romson. På restaurang Munkkällaren samlades även Sveriges absoluta medieelit. Vid samma bord satt Aftonbladets chefredaktör Jan Helin, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, SR:s nya VD Cilla Benkö,  SVT:s VD Eva Hamilton och ytterligare ett antal medie-högdjur. Man måste böja sig inför Almedalens storhet vid åsynen av ett sådant sällskap vid samma enkla bord i Visby. Bara här är makten så synlig.

Samtidigt som Prime-minglet pågick körde journalisten Henrik Torehammar en utfrågning av Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner i närheten av Almedalsscenen. Jag kunde inte vara på två platser samtidigt, men de som var där sa att upplägget var avspänt och att personkemin Wallner-Torehammar fungerade väl.

I dag är det moderatdag i Almedalen. Regnet som enligt prognos skulle dyka upp i Visby lyser med sin frånvaro. Det känns att vi befinner oss i det politiska Sveriges absoluta epicentrum just nu.

/
/
Senaste nytt

Trump trummar vidare – vann i Missouri

2 timmar sedan

Skott mot pizzeria – utreds som mordförsök

2 timmar sedan
En pizzeria i Eskilstuna har utsatts för beskjutning.

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Två bilar har kolliderat på Vasagatan i centrala Stockholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Hörby rapporterar om kontroll person / fordon

igår 20:43
"Flera samtal om smällar, Höör/Hörby.", skriver polisen på sin hemsida.

Israels Gantz till USA för möte med Harris

igår 20:30
Benny Gantz, medlem i Israels krigskabinett och tidigare försvarsminister, reser till USA för samtal med bland andra vicepresident Kamala Harris på måndag.

Polisen rapporterar om misshandel, Nybro

igår 20:12
"Man gripen, Nybro.", skriver polisen på sin hemsida.